Skip to main content

Meg lehet változtatni a személyiség?

 Meg lehet változtatni a személyiség?
Valóban lehetséges, hogy változtassa meg a személyiség vagy az alapvető személyiségi minták állandó az életben? Míg önsegítő könyvek és weboldalak gyakran tout tervek követheti, hogy változtassa meg szokásait, van egy kitartó hit, hogy a mögöttes személyiségek áthatolhatatlan változtatni. Az osztrák pszichoanalitikus Sigmund Freud azt javasolta, hogy a személyiség nagyrészt kőbe a pályázat öt éves korában. Még sok modern pszichológusok azt sugallják, hogy a teljes személyiség viszonylag állandó és stabil az egész élet.

De mi van, ha meg akarja változtatni a személyiség? Tud-e a helyes megközelítés és a kemény munka vezet a valódi személyiség változás, vagy mi ragadt nemkívánatos tulajdonságokat, hogy tartsa vissza minket a céljaink eléréséhez?

Személyiség állandó?

A vágy, hogy változtassa meg a személyiség nem ritka. Shy az emberek is szeretnék voltak a kimenő és beszédes. Indulatos egyének talán szeretnék tudták tartani a hűvös érzelmi töltésű helyzetekben. Több ponton az életedben, akkor előfordulhat, hogy vannak bizonyos szempontok, a személyiség, amely szeretném, ha tudna változtatni. Lehet, hogy még a kitűzött célokat, és a munka felé vehetjük az esetlegesen problematikus vonások. Például gyakori, hogy állítsa Újévi fogadalmak összpontosított változó részeit a személyiség, mint egyre nagylelkű, kedves, türelmes, vagy kimenő.

Általában sok szakértő egyetért abban, hogy amennyiben valós és tartós változások széles vonások is rendkívül nehéz. Tehát, ha elégedetlen bizonyos aspektusait a személyiség, tényleg bármit is tenni, hogy megváltozzon? Egyes szakértők, köztük pszichológus Carol Dweck, úgy vélik, hogy megváltoztatja a viselkedési minták, szokások, hiedelmek és a hazugság a felszín alatt a széles vonások (pl befelé fordulás, barátságosság) az igazi kulcs a személyiség változás.

A tényezők, amelyek alakja személyiség

Ahhoz, hogy megértsük, hogy a személyiség lehet változtatni, akkor először meg kell érteni, hogy pontosan mi okozza a személyiség. Az ősrégi természet vagy nevelés vita ismét jön szóba. Személyiség formálja a genetika (természet) vagy a nevelés, a tapasztalatok és a környezet (neveltetés)? A múltban, elméleti és filozófusok gyakran került egy-versus-a-másik megközelítés és támogatta sem a természet fontosságát, illetve a nevelés, de ma már a legtöbb gondolkodó egyetért abban, hogy ez a keveréke a két erő, amely végül alakítják személyiségek.

Nem csak ez, hanem az állandó kölcsönhatás genetika és a környezet segítségével alakja milyen személyiség expresszálódik. Például, lehet, hogy genetikailag hajlamos, hogy nyugodt és barátságos, de munkájukat magas stressz környezetben vezethet, hogy több indulatos és feszült, mint akkor lehet, hogy egy másik beállítást.

Dweck tárgya egy történetet azonos iker fiúk elválasztjuk a születés után és nevelt egymástól. Mint a felnőttek, a két férfi feleségül nők ugyanazzal az első nevek, közös hobbi hasonló, s hasonló mértékű az egyes vonások mért személyiség értékeléseket. Ez egy olyan példa, hogy az alapja a gondolat, hogy mi személyiségek nagyrészt a mi kontroll. Ahelyett, hogy formálják a környezetet és egyedi tapasztalatok, ezek iker tanulmányok rámutatnak, hogy a hatalom a genetikai hatások.

Genetikai természetesen fontos, de más vizsgálatok is bizonyítják, hogy a nevelés és még a kultúra lép kölcsönhatásba a mi genetikai tervrajz alakra, akik vagyunk.

Középpontban az „In-betweens” a személyiség Lehet Key

De Dweck azt sugallja, hogy a személyiség változás is lehetséges. Széles vonások lehetnek stabilak az életben, de Dweck úgy véli, hogy a „köztes” tulajdonságokat, hogy feküdjön a felszín alatt a széles vonások, amelyek a legfontosabb, hogy kik vagyunk. Ez azoknak a köztes adottságok, ő úgy véli, hogy meg lehet változtatni.

Tehát mi is pontosan ezek a „köztes” részei személyiség?

  • Hitek és hitrendszerek, Dweck javasolja, létfontosságú szerepet játszanak alakításában személyiség szintje alatt a széles vonások. Míg a változó bizonyos szempontból a személyiség lehet kihívást, akkor reálisan kezelni a változó néhány alapvető meggyőződések, amelyek segítenek alakja és szabályozni, hogy milyen a személyiséged van kifejezve.
  • Más elmélet azt javasolták, hogy az olyan tényezők, mint a célok és a megküzdési stratégiák elsődleges szerepet játszanak annak meghatározásában személyiség. Például, míg előfordulhat, hogy több A típusú személyiség, meg lehet tanulni az új megküzdési készségek és stressz menedzsment technikák, amelyek segítségével válik egy lazább személy.

„Népi hiedelmek közé tartoznak azok a mentális reprezentációk természetének és működésének az önálló, a kapcsolatok, és a világukat. Csecsemőkorunktól emberek fejleszteni ezeket a hiedelmeket és ábrázolások és számos kiemelkedő személyiség elmélet különböző meggyőződésű elismerik, hogy alapvető részét személyiség”Dweck kifejtette, 2008-ban papírra.

Miért összpontosít hiedelmek? Míg változó meggyőződések talán nem feltétlenül könnyű, jó kiindulási pont. Hitünk alakítják annyira az életünk, a hogyan látjuk magunkat és másokat, hogyan működnek a mindennapi életben, hogy hogyan kezeljük az élet kihívásaival, és hogyan haladjanak kapcsolatokat másokkal. Ha tudunk létrehozni valódi változást hitünk, hogy van valami, lehet, hogy egy hangos hatást gyakorol viselkedés és esetleg egyes kérdéseiről a személyiség.

Vegyük például, hiedelmek a self beleértve azt a személyes tulajdonságait és jellemzőit a fix vagy képlékeny. Ha úgy gondolja, hogy az intelligencia a rögzített szintet, akkor nem valószínű, hogy tegyen lépéseket, hogy elmélyítse a gondolkodás. Ha azonban megtekintheti olyan tulajdonságok, mint cserélhető, akkor valószínűleg, hogy nagyobb erőfeszítést kihívást magad és szélesíteni a fejében.

Nyilvánvaló, hiedelmek a self nem játszanak fontos szerepet az emberek hogyan működnek, de a kutatók azt találták, hogy az emberek tudják változtatni meggyőződés érdekében, hogy egy több képlékeny megközelítést önálló attribútumokat. Az egyik kísérletben, hogy a hallgatók nagyobb megbecsülése tudósok, magasabb fokozatú pont átlaga, és összességében nagyobb élvezet az iskola, miután felfedezte, hogy az agy is formálódik az új kapcsolatok, válaszul az új ismereteket.

Dweck saját kutatás bebizonyította, hogy milyenek a gyerekek dicsérnek hatással lehet a saját önálló hiedelmek. Azok, akik dicsérték az intelligencia inkább tartsa fix elmélet meggyőződés a saját személyes tulajdonságait. Ezek a gyerekek nézet, hogy az intelligencia, mint megváltoztathatatlan tulajdonság; vagy van, vagy nincs. Gyerekek, akik dicsérték erőfeszítéseket , másrészt, jellemzően megtekintheti az intelligencia, mint képlékeny. Ezek a gyerekek, Dweck talált, inkább megmaradnak az arcát a nehézségek és több szívesen tanulnak.

Tehát mit tud igazán tenni, hogy megváltozzon a személyiség?

Módosítása egy introvertált, hogy extrovertált nagyon nehéz lehet (sőt lehetetlen), de vannak dolgok, amiket a szakértők úgy vélik, amit tehetünk, hogy valódi és tartós változásokat szempontból a személyiség.

  • Fókuszban a változó szokások. Pszichológusok azt találták, hogy az emberek, akiknél pozitív személyiségjegyek (mint a kedvesség és őszinteség) fejlesztettek szokásos válaszokat ragadt. Szokás lehet tanulni, így a változó a szokásos válaszok idővel az egyik módja annak, hogy a személyiség változás. Persze, amely egy új szokást, vagy törés egy régi soha nem könnyű, és ez időt vesz igénybe, és komoly erőfeszítéseket. Ha elég gyakorlatban ezek az új viselkedési minták a végül is a második természet.
  • Változtasd meg a saját hitét. Ha úgy gondolja, nem tudja megváltoztatni, akkor nem fog változni. Ha szeretne lenni a kimenő, de úgy gondolja, hogy a befelé fordulás egy fix, állandó és megváltoztathatatlan tulajdonság, akkor egyszerűen nem próbálja meg, hogy barátságosabb. De ha úgy gondolja, hogy a személyes tulajdonságok módosíthatók, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy arra törekszik, hogy egyre társas.
  • Fókuszban a folyamatot. Dweck kutatási következetesen kimutatták, hogy dícsérve erőfeszítések helyett képesség elengedhetetlen. Ahelyett, hogy gondolkodás „olyan okos vagyok” vagy „Annyira tehetséges,” helyett az ilyen mondatok: „Nagyon keményen dolgoztam” vagy „Én találtam egy jó utat a problémák, amelyek a problémát.” Azáltal, hogy több mint a növekedés gondolkodásmód helyett fix gondolkodásmód, előfordulhat, hogy könnyebb megtapasztalni valódi változást és a növekedést.
  • Fake, amíg meg tenni. Pozitív pszichológus Christopher Peterson Korán felismertük, hogy a befelé forduló személyiség lehet káros hatással a karrier, mint egy tudományos. Ennek leküzdésére úgy döntött, hogy indul eljáró extrovertált olyan helyzetekben, amelyek az úgynevezett érte, mint amikor nyilvánított egy előadás egy osztály teljes hallgatói vagy előadás egy konferencián. Végül ezek a viselkedések egyszerűen vált második természet. Bár azt javasolta, hogy ő még mindig az introvertált, megtanulta, hogyan válik kifelé, amikor kellett.

végső gondolat

Személyiség változás nem lesz könnyű, és a változó bizonyos általános vonások talán sosem lesz teljesen lehetséges. De a kutatók nem hiszem, hogy vannak dolgok, amit tehetünk, hogy változtatni bizonyos részeit, a személyiség, a szempontokat, amelyek léteznek szintje alatt azok széles vonások, amelyek eredményeként a valódi változások milyen módon jár el, úgy gondolja, és a funkció a nap to-napra az élet.