Skip to main content

Megértése okai bipoláris zavar

Vannak több elméletek miért bipoláris zavar alakul ki

 Megértése okai bipoláris zavar
Senki sem tudja teljesen, hogy mi okozza a bipoláris zavar. Tanulmányok azt mutatják, van egy genetikai komponens van jelen, de a DNS nem az egyetlen ok, amiért az emberek fejlesztése bipoláris zavar. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy ott valószínűleg fizikai és környezeti tényezők, amelyek hozzájárulnak is.

genetikai tényezők

Amikor beszélünk, biológiai okok, az első kérdés az, hogy a bipoláris zavar lehet örökletes. Ezzel a kérdéssel már kutatott a több családjára elfogadása, és a két tanulmány.

 • Azokban a családokban személyek bipoláris zavar, első fokú rokonok (szülők, gyermekek, testvérek) nagyobb valószínűséggel kedélybetegséggel mint a rokonok, akik nem rendelkeznek a bipoláris zavar.
 • Tanulmányok azt mutatják, hogy az ikrek, ha egypetéjű ikrek bipoláris zavar az, hogy a másik iker lesz ez körülbelül 40 százalék.
 • A kétpetéjű ikrek, előfordulása mindkét mintegy 5 százalék.

Ez azért fontos, mert a genetikai elméleteket, mert egypetéjű ikrek jelentkezhetnek, ha a megtermékenyített petesejt kettéválik, vagyis ugyanazt a genetikai anyagot. Kétpetéjű ikrek, másrészt, gyere külön megtermékenyített tojás, így az örökölt gének eltérő lehet. Egyértelmű bizonyíték, hogy a bipoláris zavar lehet örökletes, és hogy van egy genetikai sérülékenység a fejlődő betegség.

agy szerkezetét 

Amikor kitalálni, hogy pontosan mi öröklődik, a neurotranszmitter rendszer kapott nagy figyelmet, mint egy lehetséges oka a bipoláris zavar. A kutatók már évtizedek óta ismert, hogy kapcsolat áll fenn a neurotranszmitterek és hangulatzavarok, mert gyógyszerek, amelyek megváltoztatják ezeknek adók is enyhíti hangulatzavarok:

 • Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az alacsony vagy magas specifikus neurotranszmitter, például a szerotonin, noradrenalin, dopamin vagy részt vesz.
 • Más tanulmányok azt mutatják, hogy az egyensúly ezeknek az anyagoknak a problémát, vagyis azt, hogy egy adott szinten egy neurotranszmitter nem olyan fontos, mint a mennyisége vonatkozásában a más neurotranszmitterek.
 • Mégis, más tanulmányok kimutatták, hogy az a változás az érzékenység a receptorok idegsejtek lehet a probléma.

Röviden, a kutatók egészen biztos, hogy a neurotranszmitter rendszer legalább egy részét az oka a bipoláris zavar, de további kutatások szükségesek azonban meghatározni a pontos szerepét.

társadalmi tényezők

Hangulati epizódok bipoláris zavar egyaránt elindult egy stresszes esemény vagy körülmény, de lehet, és gyakran előfordulnak spontán.

Hogy stressz váltja ki a bipoláris epizód még nem teljesen tisztázott. De a tudósok nem hiszem, hogy a kortizol stresszhormon szerepet játszik. A stressz növeli a kortizol szintjét a szervezetben, ami változásokat hogyan működik az agy, és kommunikál. Tény, hogy az emberek, akik depresszió vagy bipoláris zavar, a kortizol szintje magas marad akkor is, ha a stressz nincs jelen.

Stressz eredhet a különböző tapasztalatok. Nem lehet pontosan meghatározni, mivel egy személy érzékelni egy esemény rendkívül stresszes, míg a másik az egyéni találkozás ugyanaz az esemény nem tapasztalja sok stressz.

A kutatások kimutatták, hogy a stresszes életesemények vezethet a tünetek a bipoláris zavar. Azonban, ha a betegséget kiváltó és fejlődik, „úgy tűnik, hogy dolgozzon ki egy saját életet.” Miután a ciklus kezdődik, pszichológiai és / vagy biológiai folyamatok mennek át, és tartsa a betegség aktív.

környezeti kiváltó

Mert depresszív epizódok
Miután valaki megtapasztalja a bipoláris zavar, kis feszültségek kiváltó depressziós epizódok. Reading egy szomorú könyv, beszélt valaki, aki depressziós, majd egy gyenge minőségű egy feladat, vagy akár fogása hideg válthat ki a depressziós epizód.

További példák a bipoláris depressziós epizód kiváltó okok lehetnek:

 • alváshiány vagy megzavarása
 • testi sérülés vagy betegség
 • menstruáció
 • mozgáshiány
 • utazás

Mániás epizódok
közben kiváltó mániás és depressziós epizódok lehet azonos, van néhány, amely kifejezetten a mániás vagy hipomániás epizódok. Szerint 2012-tanulmány a  Journal of Affective Disorders , egyedi kiváltó mániás vagy hipomániás epizódok tartalmazzák:

 • szerelembe esni
 • rekreációs stimulánshasználatról
 • kiindulási kreatív projekt
 • késő este bulizás
 • nyaral
 • hangos zene

Ezen kívül, a szülést és a használata antidepresszáns, mint az SSRI szintén kiválthat mániás vagy hipomániás epizód.

A hajlam-stressz modell

Ha megnézzük az oka a bipoláris zavar, a legjobb magyarázat szerint a kutatás áll rendelkezésre ebben az időben az úgynevezett a „hajlam-stressz modell.” A szó hajlamosság , leegyszerűsítve utal, hogy a fizikai állapot, ami egy személy érzékenyebbek, mint a megszokott, hogy bizonyos betegségekre. Így a hajlam-stressz modell azt mondja, hogy minden ember örököl bizonyos fizikai sebezhetőség a problémákat, hogy lehet, hogy nem jelenik meg attól függően, hogy milyen feszültségek alakulhatnak élete.

Tehát a lényeg szerint a mai gondolkodás, hogy ha bipoláris zavar, akkor nagy valószínűséggel a született kialakulásának lehetőségét a betegség és valamit az életben váltott ki. Azonban a tudósok is finomítani, hogy az elmélet holnap. Az egyetlen biztos dolog az, hogy nem adja fel válaszokat keres.