Skip to main content

Mi gondolkodásmód és miért számít

 Mi gondolkodásmód és miért számít
Lehet, hogy mit hiszel magadról befolyásolja a siker vagy kudarc? Szerint a Stanford pszichológusa Carol Dweck, a hit döntő szerepet játszik abban, amit akar, és attól, hogy elérjék. Dweck megállapította, hogy ez a gondolkodásmód, amely jelentős szerepet játszik annak meghatározásában, a teljesítmény és a siker. Szóval, mi is pontosan a gondolkodásmód?

Mit jelent a gondolkodásmód?

A gondolkodásmód arra utal, hogy úgy gondolja, adottságok, mint az intelligencia és a tehetség a fix vagy változó vonások.

 • Az emberek egy fix gondolkodásmód úgy vélik, hogy ezek a tulajdonságok veleszületett, fix, és megváltoztathatatlan.
 • Azok a növekedés gondolkodásmód , másrészt úgy vélik, hogy ezek a képességek is fejleszteni és erősíteni útján elkötelezettség és a kemény munka.

A kétféle készségek

Dweck kezdte kutatás ebben a témában tűzésével kérdést: mi történik, ha adsz a gyerekek egy nehéz probléma megoldására? Néhány gyerek nézett a problémát, mint egy kihívás, és a tanulási tapasztalat. Más gyerekek úgy érezték, hogy nem lehet megoldani, és hogy az intelligencia tartottak fel ellenőrzéssel és az ítélet.

A gyerekek az első csoportban volt a növekedés gondolkodásmód. Amikor szembesül valami nehéz, azt hitték, hogy tanulhassanak, és fejleszteni a készségeket szükséges megoldani. A második csoport a gyerekek sem rögzített gondolkodásmód. Azt hitték, hogy nem volt semmi, amit tehettek, hogy kezeljék a problémát, hogy volt elzárva azok tudását és képességeit.

Miért készségek Matter

A gondolkodásmód játszik döntő szerepet, hogyan megbirkózni az élet kihívásaival. Az iskolában, a növekedés gondolkodásmód hozzájárulhat a nagyobb teljesítmény és fokozott erőfeszítéseket. Amikor szembesül a probléma, mint próbál új munkát találni, az emberek a növekedés gondolkodásmód rugalmasabb lesz. Ők nagyobb valószínűséggel kitartani az arc a kudarcok míg fix kedv nagyobb eséllyel feladja.

Rögzített kedv, Dweck magyarázza, hajlamosak létrehozni szükség jóváhagyásra. „Láttam olyan sok ember ezzel egy fogyasztót cél annak bizonyítása magukat az osztályteremben, a karrierjük, és kapcsolataik” Dweck magyarázza könyvében gondolkodásmód . „Minden helyzet a megerősítését intelligencia, személyiség, vagy karaktert. Minden helyzet értékeljük: Will I sikerül, vagy nem? Lesz nézek okos vagy buta? Kapok elfogadják vagy elutasítják? Fogok érezni, mint egy győztes vagy vesztes ?”

Növekedés kedv, másrészt, eredményezhet éhség a tanulást. A vágy, hogy keményen dolgozik, és fedezze fel az új dolgokat. Kihívások leküzdése és a nő, mint egy ember. Amikor az emberek a növekedési gondolkodásmód megpróbálja nem, inkább nem, hogy megtekinthesse a hiba, vagy csalódás. Ehelyett ez a tanulási tapasztalat, hogy vezethet a növekedés és a változás.

Hogyan működik a gondolkodásmód forma?

Dweck arra utal, hogy sok ember kiképzését a kétféle gondolkodásmód az élet korai szakaszában, gyakran ahogy felnőnek, vagy az iskolai tapasztalatai.

rögzített készségek

 • A gyerekek, akik azt tanították, hogy meg kell nézni okos helyett szerető tanulás hajlamosak arra, hogy egy fix gondolkodásmódot.
 • Válnak inkább az, hogy hogyan vádolnak, és attól tartanak, hogy nem az elvárásoknak.

Növekedési készségek

 • Gyerekek, akik tanítják, hogy vizsgálja meg, ölelés új tapasztalatokat, és élvezze kihívások nagyobb valószínűséggel alakul ki a növekedés gondolkodásmód.
 • Ahelyett hogy a hibákat, mint kudarcok, hajlandó új dolgokat kipróbálni, és a hibák mind a nevét a tanulás és megvalósításában rejlő lehetőségeket.

Dweck megjegyzi, hogy mivel a növekedés gondolkodásmód nem jár hinni, hogy bárki lehet bármit, amit akarnak elég oktatás és erőfeszítést igényel. Nem mindenki válhat Einstein vagy Mozart csak azért, mert megpróbálja.

Ehelyett a növekedés gondolkodásmód életről akár egy esetleges lehetőségeit. Ez a potenciál azonban soha nem megismerhető. Ki tudja, milyen messze a személy lehet menni, ha be az elme, hogy ez? Az emberek a növekedés gondolkodásmód úgy vélik, hogy az erőfeszítés, hogy bemegy a tanulás és a mélyülő ember megértése és tehetségét is megéri a fáradságos és problémamentes.

Mi az a gondolkodásmód?

Van egy fix vagy növekedési gondolkodásmód? Olvasd el a következő állításokat, és eldöntheti, hogy mely Egyetért leginkább.

 1. Az emberek egy bizonyos mennyiségű intelligencia, és nincs semmilyen módon megváltoztatni.
 2. Nem számít, ki vagy, nincs sok, amit tehetünk, hogy javítsa az alapvető képességek és a személyiség.
 3. Az emberek képesek megváltoztatni, hogy kik ők.
 4. Meg lehet tanulni új dolgokat, és javítja az intelligencia.
 5. Az emberek vagy különös tehetsége van, vagy nem. Nem lehet csak megszerezni a tehetség a dolgok, mint a zene, írás, a művészet vagy a sport.
 6. Tanulás, keményen dolgozik, és a gyakorló új készségek minden szempontból, hogy új tehetségeket és képességeket.

Ha inkább egyetért nyilatkozatokkal 1, 2 és 5, akkor valószínűleg egy több rögzített gondolkodásmódot. Ha egyetért a nyilatkozatok 3, illetve 4, 6, de akkor valószínűleg inkább egy növekedési gondolkodásmódot.

Változtathatja meg Mindset?

Míg az emberek egy fix gondolkodásmód esetleg nem ért egyet, azt sugallja, hogy Dweck emberek képesek változtatni hozzáállásán. A szülők is lépéseket tesz annak érdekében, hogy a gyermekek fejlesztésére növekedés gondolkodásmód, gyakran dícsérve erőfeszítések helyett inkább kizárólag az eredményekre.

Például ahelyett, hogy azt mondta a gyerek, hogy ő „olyan okos”, a szülő is méltatja a gyerek számára a kemény munka a projekt, és leírja, hogy mit szeretnek a legjobban a gyermek erőfeszítéseit ( “Nagyon szeretem, hogyan választotta ki a színeket az, hogy a kép! “).

Összpontosítva a folyamat, nem pedig az eredmény, a felnőttek is segítenek a gyerekeknek megérteni, hogy erőfeszítéseiket, kemény munka, és elkötelezettség vezethet változás, tanulás, és a növekedés a jelenben és a jövőben is.