Skip to main content

Mi Személyiség és miért olyan fontos?

 Mi Személyiség és miért olyan fontos?
Szinte minden nap leírja és értékeli a személyisége az emberek körülöttünk. „Ő olyan nagy személyiség,” mondhatjátok egy ismerőse. „Ő lesz a személyiség az apjától,” mondhatjátok az Ön izgága fia. Míg töltünk sok időt beszélünk személyiség, sokan nem egészen biztos abban, hogy pontosan hogyan és milyen személyiségpszichológia valóban szól.

Akár tudatában vagyunk, akár nem, ezek a napi musings hogy hogyan és miért viselkednek az emberek, mint ők hasonló ahhoz, amit a személyiség pszichológusok csinálni. Míg a hivatalos felmérések személyiség hajlamosak inkább a magánszemélyek, a személyiség pszichológusok helyette koncepciók személyiség, amely mindenkire vonatkoznak. Személyiség kutatás vezetett a fejlődése számos elméletek, amelyek segítenek megmagyarázni, hogyan és miért egyes személyiségjegyek fejlesztésére.

Vessünk egy közelebbi pillantást, hogy pontosan mit jelent a pszichológusok, amikor beszélni személyiség, hogyan tanulnak az emberi személyiség és néhány kulcsfontosságú elméletek személyiség.

Definíciók

Bár sok elmélet személyiség, az első lépés az, hogy megértsük, pontosan mit jelent a kifejezés személyiség. A szó személyiség maga ered a latin szó személyiségét , amely említett színházi által viselt maszk előadók ahhoz, hogy akár a projekt különböző szerepeket, vagy álcázzák a kilétüket.

Egy rövid definíció, hogy a személyiség alkotja jellegzetes mintázatát a gondolatok, érzések és viselkedések, hogy egy személy egyedülálló. Ezen felül, a személyiség fakad az egyéni és továbbra is viszonylag állandó az egész élet.

Hogyan határozná meg a személyiség? Az alábbiakban csak néhány a definíciók állítottak már fel néhány különböző pszichológusok:

 • „Ami lehetővé teszi előrejelzése, amit egy személy fog tenni egy adott helyzetben.” -Raymond B. Cattell 1950
 • „A dinamikus szervezet az egyes azoknak a pszichofizikai rendszerek, amelyek meghatározzák a jellemző viselkedés és gondolkodás.” -Gordon W. Allport, 1961
 • „A jellegzetes viselkedési mintákat (beleértve a gondolatok és valamint a»érint«, azaz, az érzések és érzelmek és cselekvések) jellemzik az egyes tartósan.” -Walter Mischel 1999
 • „Személyiség utal egyének jellegzetes gondolkodási mintát, érzelmek és viselkedés, valamint a pszichológiai mechanizmusok – rejtett vagy sem – mögött mintákat.” -Funder 2001
 • „Bár nincs egységes meghatározása mindenki számára elfogadható személyiség elmélet, azt mondhatjuk, hogy a személyiség egy minta viszonylag állandó vonások és egyedi jellemzőit, hogy adjon mind a következetesség és egyéniség, hogy egy személy viselkedését.” -Feist és Feist 2009

Noha számos különböző meghatározásokat a személyiség, a legtöbb hangsúlyt a minta viselkedések és tulajdonságok, amelyek segíthetnek megjósolni, és magyarázni egy személy viselkedését. Magyarázatok személyiség összpontosítani a különböző hatások, kezdve a genetikai magyarázatot személyiségjegyek szerepét a környezet és a tapasztalat alakításában az egyén személyiségét.

A környezeti tényezők, amelyek szerepet játszanak a fejlődés és a személyiség kifejezése meg, mint például a szülői és a kultúra. Gyermekek neveléséről is függ az egyén személyisége és szülői stílus gondozók, valamint a normák és elvárások a különböző kultúrákat.

Alkatrészek

Tehát pontosan mit tesz fel a személyiség? Amint az a fenti definíció alapján azt várják, hogy vonásai és minták gondolat és érzelem fontos szerepet játszanak. Néhány más alapvető jellemzőit személyiség tartalmazza:

 • Állag:  Van általában egy felismerhető rend és rendszeresség viselkedés. Lényegében az emberek járnak, ugyanolyan módon vagy hasonló módon a különböző helyzetekben.
 • Pszichológiai és fiziológiai:  személyiség egy pszichológiai konstrukció, de a kutatás azt sugallja, hogy ez is befolyásolja a biológiai folyamatok és igényeinek.
 • Ez hatással viselkedés és intézkedések:  A személyiség nem csak befolyásolja mozgásunk, és válaszoljon a környezetünkben; ez is okoz számunkra, hogy jár bizonyos módon.
 • Többszörös kifejezések:  Személyiség jelenik meg több, mint viselkedést. Azt is meg lehet szemlélni a gondolatok, érzések, szoros kapcsolatokat, és egyéb szociális interakciókat.

elméletek

Számos elmélet van arról, hogy milyen személyiség fejlődése. Különböző irányzat a pszichológia befolyásolja sok ilyen elmélet. Néhány fontosabb perspektívák személyiség tartalmazza:

 • Betűelméletek a korai perspektívái személyiség. Ezek az elméletek azt javasolta, hogy van egy korlátozott számú „személyiségtípusok”, amelyek kapcsolódnak a biológiai hatások.
 • Vonás elméletek  hajlamosak megtekintéséhez személyiség, mint az eredménye a belső jellemzők, amelyek genetikai alapú.
 • Pszichodinamikus elméletek személyiség erősen befolyásolja a munkáját Sigmund Freud és hangsúlyozzák a befolyása a tudattalan személyiség. Pszichodinamikus elméletek közé Sigmund Freud pszichoszexuális szakaszos elmélet és Erik Erikson pszichoszociális szakaszaiban fejlődését.
 • Viselkedési elméletek azt sugallják, hogy a személyiség kölcsönhatás eredményeként az egyén és a környezet. A viselkedési elmélettel tanulmányozza és mérhető viselkedés, gyakran figyelmen kívül hagyva a szerepe a belső gondolatait és érzéseit. A viselkedési elmélettel tartozhatnak a BF Skinner és John B. Watson.
 • Humanista elméletek hangsúlyozzák a szabad akarat és az egyéni tapasztalat a fejlődő személyiség. Humanista teoretikusok közé Carl Rogers és Abraham Maslow.

Pszichológia alkalmazások

Kutatás a személyiség, így bepillantást milyen személyiség alakul, változik az élettartama során. Ez a kutatás is fontos gyakorlati alkalmazások a valós világban.

Például személyiség felmérések gyakran használják, hogy az emberek többet maguk és egyedi erősségeit, gyengeségeit, és a preferenciák. Egyes felmérések lehet nézni, hogy az emberek rangsorban jellegzetes vonások, mint például, hogy a magas extrovertáltság, lelkiismeretesség, vagy nyitottság. Más értékelések meglehet mérni, hogy sajátos szempontjai személyiség változás a fejlődés során. Az ilyen személyiség értékeléseket is fel lehet használni, hogy segítsen az embereknek meghatározni, hogy mi karrier, amit élveznek, milyen jól fognak teljesíteni bizonyos munkakörök, illetve mennyire hatékony formája a pszichoterápia volt.

Végső gondolat
megértése a pszichológia személyiség sokkal több, mint csupán egy tudományos kísérlet. A megállapítások személyiség kutatás fontos szerepe van a világon a gyógyszer, egészségügyi, üzleti, gazdasági, technológiai és egyéb területeken. A kutatók azt találták, hogy bizonyos személyiség jellemzői köthető betegség és az egészség viselkedés. Az épület egy jobb megértéséhez, hogyan működik a személyiség, akkor új utakat keresnek, hogy javítsák a személyes és a közegészségügy.