Skip to main content

Mikä on Persoonallisuus ja miksi niillä on merkitystä?

 Mikä on Persoonallisuus ja miksi niillä on merkitystä?
Melkein joka päivä me kuvataan ja arvioidaan persoonallisuudet ihmiset ympärillämme. “Hän on niin suuri persoona,” ehkä sanoa ystävä. “Hän saa hänen persoonallisuutensa hänen isänsä,” ehkä sanoa oman vallaton poika. Vaikka emme viettää paljon aikaa puhumalla persoonallisuus, monet ihmiset eivät ole aivan varma, kuinka ja mitä persoonallisuuspsykologian on todella kyse.

Olipa ymmärrämme sitä tai ei, nämä päivittäiset ajatukset siitä, miten ja miksi ihmiset käyttäytyvät kuin ne ovat samankaltaisia ​​kuin persoonallisuus psykologit tekevät. Vaikka meidän epävirallinen arvioinnit persoonallisuus keskittyvät enemmän yksilöihin, persoonallisuus psykologit sijaan käyttää käsityksiä persoonallisuuden, joka voi koskea kaikkia. Persoonallisuus tutkimus on johtanut siihen, että useita teorioita, jotka auttavat selittämään miten ja miksi tietyt persoonallisuuden piirteet kehittyvät.

Otetaanpa tarkemmin mitä psykologit tarkoittavat, kun he puhuvat persoonallisuus, miten he opiskelevat ihmisen persoonallisuutta ja joitakin keskeisiä teorioita persoonallisuus.

Määritelmät

Vaikka on olemassa monia teorioita persoonallisuuden, ensimmäinen askel on ymmärtää, mitä tarkoitetaan termillä persoonallisuus. Sana itse persoonallisuuden juontaa juurensa latinan sanasta persoona , joka viittasi teatraalinen naamio kuluneet esiintyjät jotta joko hankkeeseen eri rooleissa tai peittää henkilöllisyytensä.

Lyhyt määritelmä on, että persoonallisuus koostuu ominaisuus malleja ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä, jotka tekevät henkilö ainutlaatuinen. Tämän lisäksi, persoonallisuus syntyy yksittäisissä ja pysyy melko yhdenmukainen koko elämän.

Miten määritellään persoonallisuutta? Seuraavat ovat vain muutamia määritelmiä, jotka on otettu esiin joidenkin eri psykologit:

 • “Se, mikä mahdollistaa ennusteen mitä henkilö tekee tietyssä tilanteessa.” -Raymond B. Cattellin 1950
 • “Dynaaminen organisaatio yksittäisissä näiden psykofyysisiä järjestelmien, jotka määräävät hänen ominainen käyttäytyminen ja ajattelun.” -Gordon W. Allport, 1961
 • “Erottuva käyttäytymismalleja (myös ajatuksia ja myös ‘vaikuttaa’, eli tunteita, ja tunteet ja toimet), jotka luonnehtivat kunkin yksittäisen enduringly.” -Walter Mischel, 1999
 • “Persoonallisuus viittaa yksilön ominaisuus ajattelu-, tunteiden ja käyttäytymisen yhdessä psykologiset mekanismit – piilossa tai ei – niiden takana kuvioita.” -Funder, 2001
 • “Vaikka mikään yksittäinen määritelmä on kaikkien hyväksyttävissä persoonallisuus teoreetikot, voimme sanoa, että persoonallisuus on malli suhteellisen pysyviä piirteitä ja ainutlaatuiset ominaisuudet, jotka antavat molemmat johdonmukaisuus ja yksilöllisyyttä henkilön käyttäytyminen.” -Feist ja Feist, 2009

Vaikka on olemassa monia erilaisia ​​määritelmiä persoonallisuuden, useimmat keskittyä mallia käyttäytymistä ja ominaisuuksia, jotka voivat auttaa ennustamaan ja selittämään henkilön käyttäytyminen. Selityksiä persoonallisuus voi keskittyä erilaisia ​​vaikutteita, jotka vaihtelevat geneettisiä selityksiä persoonallisuuden piirteet rooliin ympäristön ja kokemuksen muokkaamisessa yksilön persoonallisuutta.

Ympäristötekijät, jotka voivat olla rooli kehityksen ja ilmaisun persoonallisuuden kuulua esimerkiksi vanhemmuuden ja kulttuuriin. Miten lapset kasvatetaan voi riippua yksilön persoonallisuus ja vanhemmuuden tyylejä huoltajille sekä normeja ja odotuksia eri kulttuureissa.

komponentit

Joten mitä tekee jopa persoonallisuus? Kuvatulla edellä mainituissa määritelmissä, voit odottaa, että piirteet ja ajattelu- ja tunteiden on tärkeä osa. Jotkut muut perusominaisuuksista persoonallisuus ovat:

 • Johdonmukaisuus:  On yleisesti tunnistettavissa järjestyksen ja säännöllisyyttä käyttäytymistä. Pohjimmiltaan ihmiset toimivat samalla tavalla tai samalla tavoin erilaisissa tilanteissa.
 • Psykologinen ja fysiologinen:  Persoonallisuus on psykologinen konstruktio, mutta tutkimus osoittaa, että se vaikuttaa myös biologisten prosessien ja tarpeisiin.
 • Se vaikuttaa käyttäytymistä ja toimia:  persoonallisuus ei vain vaikuttaa siihen, miten liikumme ja vastata ympäristössämme; se myös aiheuttaa meitä toimimaan tietyllä tavalla.
 • Useiden ilmauksia:  Persoonallisuus näkyy muutakin kuin käyttäytymistä. Se näkyy myös meidän ajatuksia, tunteita läheisiä suhteita, ja muut sosiaalisen vuorovaikutuksen.

teoriat

On olemassa useita teorioita persoonallisuus kehittyy. Eri koulukuntia psykologian vaikuttavat monet näistä teorioista. Eräät näistä näkökulmista persoonallisuus ovat:

 • Tyyppi teoriat ovat varhain näkökulmia persoonallisuus. Nämä teoriat ehdotti, että on olemassa rajallinen määrä “persoonallisuuden”, jotka liittyvät biologisille vaikutuksille.
 • Piirre teoriat  ovat taipuvaisia näkemään persoonallisuuden sisäisin ominaisuuksia, joiden geneettisesti perustuvat.
 • Psykodynaaminen teorioita persoonallisuus vaikuttavat voimakkaasti työn Sigmund Freudin ja korostavat vaikutus alitajunnan persoonallisuudesta. Psykodynaaminen teorioita kuuluvat Sigmund Freudin psychosexual vaiheessa teorian ja Erik Erikson vaiheissa psykososiaalisen kehityksen.
 • Behavioral teorioiden mukaan persoonallisuus on seurausta vuorovaikutuksesta yksilön ja ympäristön. Behavioral teoreetikot tutkia havaittavissa ja mitattavissa käyttäytymistä, usein unohdetaan roolia sisäisen ajatuksia ja tunteita. Behavioral teoreetikot kuuluvat BF Skinner ja John B. Watson.
 • Humanisti teoriat korostavat vapaan tahdon ja yksittäisten kokemus kehittää persoonallisuutta. Humanisti teoreetikot kuten Carl Rogers ja Abraham Maslow.

psykologian sovellukset

Tutkimus persoonallisuus voi tuottaa mielenkiintoisen näköalapaikan miten persoonallisuus kehittyy ja muuttuu ajan kuluessa eliniän. Tämä tutkimus voi olla merkittäviä käytännön sovelluksia reaalimaailman.

Esimerkiksi persoonallisuuden arviointeja käytetään usein auttaa ihmisiä oppimaan enemmän itsestään ja heidän vahvuutensa, heikkoutensa, ja mieltymykset. Joidenkin arvioiden voisi tarkastella, miten ihmiset listalla erityispiirteiden, kuten milloin ne ovat paljon ulospäin, tunnollisuus, tai avoimuutta. Muut arviot saattavat mitata, kuinka tiettyjä näkökohtia persoonallisuuden muutos aikana kehitystä. Tällaiset persoonallisuuden arviointeja voidaan myös käyttää auttamaan ihmisiä mitkä uraa he voisivat nauttia, miten hyvin he voivat suorittaa tietyissä työtehtäviä tai kuinka tehokas muoto psykoterapian on ollut.

Final Thought
ymmärtäminen psykologian persoonallisuuden on paljon enemmän kuin pelkkä akateeminen harjoitus. Havainnot persoonallisuus tutkimus voi olla merkittäviä sovelluksia maailmassa lääketieteen, terveys, liike, talous, teknologia ja muilla aloilla. Tutkijat ovat havainneet, että tietyt persoonallisuuden piirteitä voidaan liittää sairauden ja terveyskäyttäytymistä. Rakentamalla parempaa ymmärrystä siitä, miten persoonallisuus toimii, voimme etsiä uusia tapoja parantaa henkilökohtaisia ja kansanterveyttä.