Skip to main content

Poți schimba personalitatea ta?

 Poți schimba personalitatea ta?
Este într-adevăr posibil să se schimbe personalitatea sau sunt modelele noastre de bază de personalitate fix pe tot parcursul vieții? În timp ce auto-ajutor cărți și site-uri de multe ori tout planurile care le puteți urma pentru a schimba obiceiurile și comportamentele tale, există o credință persistentă că personalitățile noastre de bază sunt impenetrabile să se schimbe. Psihanalistul austriac Sigmund Freud a sugerat ca personalitatea a fost stabilită în mare parte în piatră de frageda varsta de cinci. Chiar și mulți psihologi moderni sugerează că personalitatea generală este relativ fix și stabil pe tot parcursul vieții.

Dar ce se întâmplă dacă doriți să schimbați personalitatea ta? Poate abordarea corectă și să conducă munca grea schimbare de personalitate reală, sau ne blocat cu trăsături nedorite care ne țin înapoi de la atingerea obiectivelor noastre?

Este personalitate permanentă?

Dorința de a modifica personalitatea nu este mai puțin frecventă. oamenii timizi s-ar putea dori sa fie mai vorbăreț și de ieșire. persoane fizice Hot-temperat ar putea dori ei pot păstra la rece în situații încărcate emoțional. La mai multe puncte din viata ta, s-ar putea găsi că există anumite aspecte ale personalitatii tale pe care doriți ai putea schimba. S-ar putea chiar să setați obiective și să lucreze pentru combaterea acestor caracteristici potențial problematice. De exemplu, este comun pentru a stabili rezoluțiile de Anul Nou concentrat pe schimbarea parti ale personalitatii tale, cum ar fi din ce în ce mai generos, un fel, pacient, sau care își încetează activitatea.

În general, mulți experți sunt de acord că a face schimbări reale și durabile pentru trăsături generale pot fi extrem de dificil. Deci, dacă sunteți nemulțumit de anumite aspecte ale personalității tale, există într-adevăr ceva ce se poate face pentru a schimba? Unii experți, inclusiv psiholog Carol Dweck, cred că schimbarea modelelor de comportament, obiceiurile și credințele minciuna sub suprafața trăsăturilor generale (de exemplu, introversie,) este amabilitatea reală cheia pentru schimbare de personalitate.

Factorii care Forma Personalitate

Pentru a înțelege dacă personalitatea poate fi schimbat, trebuie să înțelegem mai întâi ce anume cauzeaza personalitate. Natura-limită de vârstă, față de dezbatere hrăni, din nou, intră în joc. Este personalitatea in forma de genetica noastre (natura) sau prin educația noastră, experiențe, și de mediu (hrăni)? In trecut, teoreticieni și filosofi au adesea o abordare one-versus-the-alta și a pledat fie pentru importanța naturii sau a hrăni, dar astăzi cei mai mulți gânditori ar fi de acord că acesta este un amestec din cele două forțe care în cele din urmă modelează personalitatea.

Nu numai asta, dar interacțiunea constantă între genetică și mediul poate ajuta forma modul în care se exprimă personalitatea. De exemplu, s-ar putea fi predispus genetic pentru a fi prietenos și a pus înapoi, dar lucrează într-un mediu de mare stres ar putea duce să fie mai scurt temperat și crispat decât s-ar putea fi într-un cadru diferit.

Dweck se referă o poveste de băieți gemeni identici separați după naștere și crescute în afară. Ca adulți, cei doi bărbați căsătoriți femei cu aceleași primele nume, partajate hobby-uri similare și au avut niveluri similare ale anumitor trăsături măsurate pe evaluări de personalitate. Este astfel de exemple care furnizează baza pentru ideea că personalitățile noastre sunt în mare parte în afara controlului nostru. In loc de a fi modelate de mediul nostru și experiențe unice, aceste studii gemene indica puterea de influente genetice.

Genetica este cu siguranță importantă, dar, de asemenea, alte studii demonstrează că educația noastră și chiar cultura noastră interacționează cu planurile noastre genetice pentru a modela cine suntem.

Concentrându-se pe „In mijlocitorii“ de personalitate ar putea fi cheia

Dar Dweck sugerează că schimbarea de personalitate este încă posibil. trăsături generale ar putea fi stabil prin viață, dar Dweck consideră că este nostru „intre“, calități care se află sub suprafața trăsăturilor generale care sunt cele mai importante din noi face cine suntem. Este cei între calități, ea crede că poate fi schimbat.

Deci, ce anume sunt aceste „în-între“ părți ale personalității?

  • Credințele și sistemele de credință, Dweck propune, joacă un rol esențial în formarea personalității sub nivelul trăsăturilor generale. In timp ce schimbarea anumite aspecte ale personalitatii tale ar putea fi o provocare, puteți aborda în mod realist la modificarea unora dintre convingerile care stau la baza care ajuta la forma și modul în care este exprimat controlează personalitatea ta.
  • Alți teoreticieni au sugerat ca factori , cum ar fi obiectivele și strategiile de coping joacă un rol primordial în determinarea personalității. De exemplu, în timp ce s – ar putea avea mai mult de o personalitate de tip A, puteți învăța noi abilități de adaptare și de tehnici de management al stresului care te ajută să devină o persoană mai relaxat.

„Credințele oamenilor includ reprezentări mentale ale naturii și funcționare a sinelui, a relațiilor lor, și din lumea lor. Din copilarie, oamenii dezvolta aceste credințe și reprezentări, și mulți teoreticieni personalitate proeminente de diferite credințe recunosc că acestea sunt o parte fundamentală de personalitate“, a explicat Dweck în hârtie 2008.

De ce să se concentreze pe convingeri? În timp ce schimbarea convingerilor s-ar putea să nu fie neapărat ușor, acesta oferă un bun punct de plecare. Convingerile noastre forma atât de mult din viața noastră, de la modul în care ne și pe alții vizualiza, cum funcționează în viața de zi cu zi, cum avem de a face față provocărilor vieții, și modul în care ne-am crea conexiuni cu alte persoane. Dacă putem crea o schimbare reală în credințele noastre, este ceva care ar putea avea un efect răsunător asupra comportamentelor noastre și, eventual, cu privire la anumite aspecte ale personalitatii noastre.

Să luăm, de exemplu, convingeri despre sine, inclusiv dacă atributele personale și caracteristici sunt fixe sau maleabilă. Dacă credeți că inteligența este un nivel fix, atunci nu sunt susceptibile de a lua măsuri pentru a aprofunda gândirea. Dacă, totuși, să vizualizați caracteristici, cum ar fi schimbătoare, vă va face probabil un efort mai mare pentru a vă provocare și extinde mintea ta.

Evident, convingeri despre sine joacă un rol critic în modul în care funcționează oamenii, dar cercetatorii au descoperit ca oamenii se pot schimba convingerile pentru a lua o abordare mai maleabil la auto-atribute. Într-un experiment, elevii au avut o apreciere mai mare de cadre universitare, grad-punct-medii mai mari, și o bucurie generală mai mare de școală după ce a descoperit că creierul continuă să formeze noi conexiuni ca răspuns la noile cunoștințe.

De cercetare proprii Dweck a demonstrat că modul în care sunt lăudate copiii pot avea un impact asupra auto-convingerile lor. Cei care sunt lăudate pentru inteligența lor tind să dețină credințe-teorie fixă despre propriile lor atribute personale. Acesti copii vizualiza inteligenta lor ca o trăsătură de neschimbat; Fie că aveți sau nu. Copiii care sunt lăudate pentru lor eforturi , pe de altă parte, de obicei , vizualiza inteligenta lor ca maleabil. Acesti copii, Dweck a constatat, tind să persiste în fața de dificultate și sunt mai dornici să învețe.

Deci, ce puteți face pentru a schimba cu adevărat personalitatea ta?

Schimbarea de la un introvertit la un extrovertit ar putea fi extrem de dificil (sau chiar imposibil), dar sunt lucruri pe care experții cred le puteți face pentru a face schimbări reale și durabile pentru aspecte ale personalitatii tale.

  • Concentreaza -te pe schimbarea obiceiurilor tale. Psihologii au descoperit ca persoanele care prezintă trăsături de personalitate pozitive (cum ar fi bunătatea și onestitatea) au dezvoltat răspunsuri obișnuite , care au blocat. Obiceiul pot fi învățate, astfel încât schimbarea răspunsurile obișnuite în timp , este o modalitate de a crea o schimbare de personalitate. Desigur, formând un nou obicei sau de rupere unul vechi nu este ușor și este nevoie de timp și efort serios. Cu destul de practică, aceste noi modele de comportament cu cele din urmă devin oa doua natură.
  • Schimbați – vă auto-credințe. Dacă credeți că nu se poate schimba, atunci nu se va schimba. Dacă încercați să devină mai ieșire, dar tu crezi că introversie este o trăsătură fixă, permanentă, și de neschimbat, atunci va pur și simplu nu încercați niciodată să devină mai sociabil. Dar , dacă credeți că atributele personale sunt schimbătoare, este mult mai probabil să facă un efort pentru a deveni mai gregare.
  • Concentrați -vă asupra procesului. De cercetare Dweck a demonstrat in mod constant ca lauda eforturile , mai degrabă decât capacitatea este esențială. În loc de gândire „Sunt atât de deștept“ sau „Sunt atât de talentat“ , înlocuirea unor astfel de fraze cu „am lucrat foarte greu“ sau „Am găsit o modalitate buna de a rezolva această problemă.“ Prin trecerea la mai mult de un mod de gândire de creștere , mai degrabă decât o stare de spirit fixe, s -ar putea găsi că este mai ușor de a experimenta o schimbare reală și de creștere.
  • Fake – l până când face. Psiholog pozitiv Christopher Peterson a dat seama de timpuriu că personalitatea lui introvertită ar putea avea un impact negativ asupra carierei sale ca academică. Pentru a depăși acest lucru, el a decis să înceapă să acționeze în situații de extrovertiti care a cerut – o, ca atunci când livrarea o prelegere la o clasă plină de elevi sau de a da o prezentare la o conferință. În cele din urmă, aceste comportamente devin pur și simplu a doua natură. În timp ce el a sugerat că el era încă un introvertit, el a învățat cum să devină extrovertit când avea nevoie să fie.

Gând final

schimbare de personalitate s-ar putea să nu fie ușor, și schimbarea unor trăsături generale nu ar putea fi într-adevăr pe deplin posibil. Dar cercetatorii cred ca exista lucruri pe care le puteți face pentru a schimba anumite parti ale personalitatii tale, aspectele care există sub nivelul acestor trăsături largi, care poate duce la schimbări reale la modul în care acționează, gândește-te, și funcție în ziua -sa-zi de viață.