Skip to main content

Pregled bipolarno motnjo – Raziščite ključne razlike med vrstami

Pregled bipolarno motnjo - Raziščite ključne razlike med vrstami

simptomi

Kljub večje razlike, ko gre za manijo v dveh vrstah bipolarno motnjo, obstaja kar nekaj podobnosti simptomov.

Depresivne epizode
bipolarne motnje I, glavna depresivna epizoda (eden ali več)  običajno  pojavlja, vendar to ni potrebno. Motnja bipolarna II vključuje eno ali več večjih depresivnih epizod. Pogosti simptomi, ki se pojavljajo v veliko depresivno epizodo, vključujejo:

 • Nespečnost ali prekomernega
 • Nepojasnjeno ali nenadzorovano jokati
 • huda utrujenost
 • Izguba zanimanja za stvari, bolnik uživa v euthymia
 • Ponavljajoče se misli o smrti in samomoru

Obe bolezni lahko vključuje obdobja  euthymia -symptom brez ali “normalnih” državah.

Mania
Manic epizode trajajo najmanj sedem dni. Posameznik doživlja manično epizodo lahko pojavijo:

 • Občutki evforije
 • Manjša potreba po spanju
 • Povečana spolna želja
 • Halucinacije in blodnje
 • Izrazito povečanje energije

Med manično epizodo, lahko posamezniki sodelujejo v tvegano ali nepremišljenega vedenja. Na primer, lahko nekdo privošči tvegano spolno vedenje, porabijo prevelike količine denarja, ali pa impulzivno odločitev.

Pomembno je poudariti, da ne doživlja manijo avtomatično ne pomeni, da oseba, ki bo postala nasilna ali nevarna.

Včasih ljudje prevzeti za “manična epizoda” je nekdo spremeni v “manijak.” To ni res.

Hipomanija
Posameznik doživlja hipomaničnih epizode lahko pojavijo podobne simptome, vendar je njihovo delovanje ne bo bistveno oslabljena. Mnogi posamezniki, ki so doživeli hipomanija, povezane z bipolarno II uživajo večjo energijo in zmanjšala potrebo po spanju.

Epizoda hipomanijo ne stopnjujejo do točke, da je oseba, ki potrebuje zdravljenje v bolnišnici, ki se lahko zgodi z osebo, doživlja manija, še posebej, če on ali ona je postala nevarna za druge in / ali sami.

Vzroki

Čeprav točen vzrok za bipolarno motnjo I še vedno ni jasno, je genetika verjel, da igrajo pomembno vlogo. To je razvidno, v delu, ki ga študij dvojčkov, v katerih je ena ali obe imeli bipolarno I diagnoze. V 40 odstotkih identičnih dvojčkov (tistih z enakimi genskih sklopov), je bilo ugotovljeno, da je bipolarna primerjavi z manj kot 10 odstotkov bratsko dvojčka (ki ne delijo vsi iste gene s) sta dvojčka.

Drugi prispevajo dejavniki so nepravilnosti pri osebi, ki je možgansko vezje, nepravilnosti v nevrotransmiterjev in okoljskih dejavnikov, kot so travme iz otroštva ali zlorab.

Diagnoza

Ko diagnozo bipolarne motnje (glede na vrsto), mora zdravnik ali zdravnik izključuje drugih bolezni, kot shizofreno motnjo, shizofrenijo, deljene psihotične motnje, ali shizofreno motnjo.

Bipolarna motnja ni mogoče diagnosticirani kot druge bolezni, kjer lahko krvni test, rentgenska ali fizično izpit zagotavljajo dokončne diagnoze. Diagnoza temelji na več meril, ki jih mora oseba izpolnjevati, da se šteje bipolarna.

Obveščeni diagnoza verjetno vključevati posebne teste za izključitev drugih fizičnih vzrokov. To lahko vključuje zaslon drog, testi slikanja (CT ali MRI možganov), elektroencefalogram (EEG), in polno baterijo diagnostičnih testov krvi. Zdravnik bo tudi postavljati vprašanja, zato bi morali narediti svoje najboljše, da tesno sodeluje z zdravstvenega tima za potrditev diagnoze in najti pravo načrt zdravljenja za vas.

zdravljenje

Zdravljenje bipolarne motnje I je zelo individualno in na podlagi vrste in resnosti simptomov je lahko oseba, ki se srečujejo.

Stabilizatorji razpoloženja so jedro postopka obdelave, in druga sredstva se pogosto uporabljajo, kot so:

 • Razpoloženja stabilizator, kot je litijev
 • Antikonvulzivi stabilizirati nihanje razpoloženja
 • Antipsihotiki za nadzor psihotične simptome, kot so blodnje in halucinacije, kot tudi novejših “atipične” antipsihotike, ki imajo, razpoloženja stabilizacijo lastnosti lastne
 • Antidepresivi (redkeje predpisana saj lahko sprožijo manična epizoda)

V hujših primerih lahko Elektrokonvulzivna terapija (EKT) se uporablja za odpravljanje manije ali hudo depresijo. 4

Obe vrsti bi bilo treba ustrezno obdelati

Ker je hipomanija manj huda kot manije, ki se pojavi v bipolarno motnjo I, ki je bipolarna II pogosto opisan kot “blažji” kot bipolarne I-, vendar to ni povsem točna. Seveda, ljudje z bipolarno imam lahko hujše simptome, med manijo, vendar hipomanija je še vedno resno stanje, ki ima lahko življenjsko spreminjajoče posledice in zato je treba ustrezno obravnavati.

Poleg tega raziskave kažejo, da je motnja, bipolarna II prevladujejo daljše in bolj hude epizode depresije. V resnici, v daljšem časovnem obdobju, ljudje z bipolarno II postanejo manj verjetno, da se vrnete v popolnoma normalno delovanje med epizodami.

Ena  študija  izrecno ugotovila, da je bipolarna tipa II povezano s slabšim zdravjem povezano kakovost življenja v primerjavi s tipom I. Ta tudi v dolgih obdobjih euthymia ostali zvesti.

Tako strokovnjaki pogosto mislijo, da je motnja, bipolarna II enako (če ne več) onemogočiti kot bipolarno motnjo I, saj lahko privede do več življenjsko dobo dni, preživetih depresiven in ne gre, pa tudi na splošno med epizodami. Ustrezno zdravljenje je treba prizadevati za vse vrste bipolarnih motenj, zato bi morali tesno sodelovati z zdravstvenega tima, da ugotovimo, najboljše zdravljenje za vas.

spopadanje

Kot pri mnogih duševnih motenj, je bipolarna motnja, povezana z določeno stigma v družbi, zaradi česar je lahko spoprijemanju s pogojem, težje za vas ali ljubljeno osebo. Vedite, da stigma pogosto razvije zaradi pomanjkanja znanja, ki poda pripombe ali diskriminirati so običajno nevedne ali pa strah, ki temelji na tisto, kar mislijo, da vedo o motnji.

Ali ni nekdo z bipolarno sooča stigma neposredno, vedo, da je najboljši način za spopadanje s pogojem, da se povežejo z drugimi, ki so jo doživljajo in dobili strokovno pomoč. Prav tako lahko boj proti stigmatizaciji, ki vam pomaga obvladovati bolje, in bral o vaših pravicah.

v otroke

Bipolarna motnja se lahko pojavi na otroke vseh starosti. To je pomembno za starše in skrbnike, da se zavedajo edinstvenih znakov, ki jih je treba paziti na otroka, da deluje, občutke in vsaka družina zgodovina motnje. S pravočasno diagnozo, se lahko bolje določiti načrt zdravljenja za obvladovanje simptomov.

Končna misel

Bipolarna motnja je kompleksna motnja razpoloženja. Če vas skrbi, da ste ali ljubil eno je simptomov bipolarne epizodo, poiskati zdravniško pomoč za pravilno oceno.

Čeprav bipolarna ni ozdravljiva, je ozdravljiva. S pravo zdravilo in podporo, se lahko simptomi upravljati do točke, ko se ne bodo močno vpliva na kakovost življenja.