Skip to main content

Razumevanje vzrokov za bipolarno motnjo

Obstaja več teorij o tem, zakaj bipolarna motnja razvije

 Razumevanje vzrokov za bipolarno motnjo
Nihče ne ve povsem, kaj povzroča bipolarno motnjo. Študije kažejo, da je genetska komponenta prisotna, vendar DNA ni edini razlog, zakaj ljudje razvili bipolarno motnjo. Večina raziskovalcev se strinjajo, da so verjetno fizične in okoljske dejavnike, ki prispevajo tudi.

genetski dejavniki

Ko govorimo o bioloških vzrokov, prvo vprašanje je, ali se bipolarna motnja lahko dedna. To vprašanje je bilo raziskano s številnimi družinami, sprejetju, in twin študij.

 • V družinah oseb z bipolarno motnjo, sorodniki prva stopnja (starši, otroci, bratje in sestre), je bolj verjetno, da imajo motnje razpoloženja, kot sorodniki tistih, ki nimajo bipolarno motnjo.
 • Študije dvojčkov kažejo, da če ima ena identična dvojčka bipolarno motnjo verjetnost, da bo drugi dvojček je okoli 40 odstotkov.
 • V bratskih dvojčkov je pojav v obeh je okoli 5 odstotkov.

To je pomembno za genetske teorije, ker identična dvojčka pojavijo, ko je eden oplojene jajčne razdeli na dva dela, kar pomeni, da imata isto genskega materiala. Bratskih dvojčka, na drugi strani pa prihajajo iz ločenih oplojenih jajčec, tako da lahko njihovi podedovali gene drugačna. Obstaja ogromno dokazov, ki jih je bipolarna motnja lahko dedna in da je genetsko ranljivost za razvoj bolezni.

Brain Struktura 

Ko gre za kipec jasno, kaj je podedoval, je sistem nevrotransmiter prejela veliko pozornosti kot možen vzrok za bipolarno motnjo. Raziskovalci so znani že desetletja, da obstaja povezava med nevrotransmiterji in motnje razpoloženja zaradi zdravila, ki spreminjajo te oddajnike sprostijo tudi motnje razpoloženja:

 • Nekatere študije kažejo, da je nizka ali visoka stopnja posebnega nevrotransmiterja, kot so serotonin, noradrenalin ali dopamin vključeni.
 • Druge študije kažejo, da je neravnovesje teh snovi problem, in sicer, da je posebna stopnja nevrotransmiter ni tako pomembna kot njen znesek v odnosu do drugih živčnih prenašalcev.
 • Kljub temu pa so druge študije našla dokaze, ki bi lahko bile spremembe v občutljivosti receptorjev na živčnih celicah vprašanje.

Na kratko, raziskovalci so precej prepričani, da je sistem nevrotransmiter vsaj del vzroka za bipolarno motnjo, vendar je še vedno potrebne nadaljnje raziskave, da se natančno definirajo svoje vloge.

družbeni dejavniki

Razpoloženjskih epizod pri bipolarni motnji lahko oba pobota s stresnim dogodkom ali okoliščin, vendar pa lahko, in pogosto se zgodi spontano.

Kako stres sproži je bipolarna epizoda ni povsem jasen. Toda znanstveniki ne verjamejo, da ima stres hormon kortizol vlogo. Stres poveča raven kortizola v telesu, ki povzroča spremembe v tem, kako funkcije možganov in komunicira. V bistvu, pri ljudeh, ki imajo depresijo ali bipolarno motnjo, lahko kortizola ostala visoka tudi, ko je stres ni prisoten.

Stres je lahko posledica različnih izkušenj. To ni mogoče natančno določiti, ker lahko ena oseba dojemajo dogodek kot izjemno stresno, medtem ko je drugi posameznik naleti na isti dogodek ne bo prišlo do veliko stresa.

Raziskave so pokazale, da lahko stresni življenjski dogodki privedejo do pojava simptomov bipolarne motnje. Vendar, ko je motnja sproži in napreduje, “se zdi, da razvijejo svoje življenje.” Ko se začne cikel, psihološke in / ali bioloških procesov prevzeti in obdržati bolezen aktivna.

okoljski Sprožilci

Pri depresivnih epizod
Ko nekdo doživi bipolarno motnjo, lahko majhne napetosti sproži depresivnih epizod. Branje žalostno knjigo, ki govori, da nekoga, ki je depresiven, prejme slabo oceno za nalogo, ali celo lov prehlad lahko sproži depresivno epizodo.

Drugi primeri bipolarnih depresivna epizoda sprožilcev vključujejo:

 • pomanjkanje spanja ali motnje
 • telesna poškodba ali bolezen
 • menstruacija
 • premalo gibanja
 • potovanje

Za maničnih epizod
Čeprav sprožilcev za maničnih in depresivnih epizod enaki, kot so nekateri, ki so specifične za maničnih ali hipomaničnih epizod. Glede na leto 2012 študija v  listu emocionalnih motenj , edinstvene povzročiteljice maničnih ali hipomaničnih epizod, vključujejo:

 • zaljubiti
 • rekreativni stimulansov
 • začetek ustvarjalnega projekta
 • pozno zvečer žuranje
 • na počitnicah
 • glasna glasba

Poleg tega je čas porodu in uporaba antidepresiv, kot SSRI, lahko sproži tudi manično ali hipomanične epizode.

Nagnjenostjo k stresu model

Ko iščemo vzrok za bipolarno motnjo, najboljša razlaga glede na raziskave, ki so na voljo v tem trenutku je to, kar se imenuje “nagnjenostjo-stres Model”. Beseda diateza , poenostavljeno, se nanaša na fizično stanje, ki naredi človeka bolj občutljive kot običajno za nekatere bolezni. Tako nagnjenostjo k stresu model pravi, da je vsaka oseba, ki podeduje določene fizične ranljivosti, da težave, ki lahko ali pa ne zdi, glede na to, kaj pride do napetosti v svojem življenju.

Torej, bottom line je po današnjem razmišljanju, je, da če imate bipolarno motnjo, so si verjetno rodil z možnostjo za razvoj te motnje in nekaj v svojem življenju ga je sprožil. Vendar pa znanstveniki izboljšati to teorijo jutri. Tisti, prepričan pa je, da se ne bodo odrekli iščejo odgovore.