Skip to main content

Simptomi in diagnozo bipolarne motnje

 Simptomi in diagnozo bipolarne motnje
Bipolarna motnja ne gre samo ob nihanje razpoloženja. To je resno stanje duševnega zdravja, ki se uporablja, ki se imenuje manično depresijo.

Glede na DSM-5, priročnik za diagnosticiranje duševnih bolezni, obstajata dve glavni vrsti bipolarno motnjo, ki se lahko diagnoza temelji na resnosti in narave njihovih simptomov:

 • Bipolarni I –  Posamezniki z bipolarno I doživeli vsaj eno manično epizodo v svojem življenju. Čeprav ni potrebno za uradne diagnoze, bo velika večina tudi izkušnje velikih depresivnih epizod v času svojega življenja.
 • Bipolarne II  – Posamezniki z bipolarno II imeti vsaj en epizoda hipomaničnega (manj resni obliki manije) in vsaj en velika depresivna epizoda.

ocenjevanje Simptomi

Kot pogoj za duševno zdravje, kri črpa ali slikanje izpiti ne bo pomagal pri diagnosticiranju bipolarno motnjo, lahko pa se včasih naloži pomaga izključiti bolezenska stanja, ki lahko prispevajo k simptomov. Za potrditev diagnoze, mora oseba, ki izpolnjujejo zgoraj (simptomi in pogostost) opisanih, ki bo ocenjena s psihiatrično oceno.

Upoštevajte, da so simptomi bipolarne motnje enaka pri ženskah in moških, vendar družbene in spolne vloge lahko vpliva, kako se manifestirajo in kako jih drugi dojemajo.

Bipolar Mania Simptomi

Manične epizode trajajo najmanj sedem dni. Hipomaničnih epizode vključujejo enake simptome, vendar delovanje posameznika je bistveno ne poslabša in psihotični simptomi ne more biti prisoten.

Simptomi manično ali hipomaničnih epizodo vključujejo:

 • Zmanjšana potreba po spanju
 • govorimo preveč
 • Racing misli
 • Biti enostavno moti
 • Fizično vznemirjenost in neusmiljen gibanje
 • Povečana spolna želja
 • Impulzivno vedenje tveganja (vključno z igrami na srečo in bogatim porabe)
 • Veličastnosti ali neprimerno vedenje
 • Razdražljivost, sovražnost ali agresivnost
 • Blodnje ali halucinacije

Bipolarna depresija simptomi

Med depresivne epizode, lahko posameznik pride do naslednjih simptomov:

 • Jok brez razloga ali daljša obdobja žalosti
 • Občutki krivde ali brezupa
 • Izguba zanimanja za dejavnosti, ki se običajno dajejo vam užitek
 • Huda utrujenost, vključno z nezmožnostjo, da bi dobili iz postelje
 • Izguba zanimanja za vaše zdravje, prehrana, ali videza
 • Težave s koncentracijo in se spomnimo stvari
 • Čezmerno spanje ali težave s spanjem
 • Samomorilne misli ali impulz za samopoškodovanje

Težave z kognitivnih sposobnosti, kot so kratkoročni spomin težave, težave s koncentracijo, in neodločnosti, so lahko prvi stvari, ki jih drugi opazili, ko ima nekdo bipolarno depresijo. To lahko vpliva na uspešnost posameznika in otežujejo izvedbo nalog.

Fizične simptome depresivne epizode

Pri depresivnih epizod, lahko posamezniki doživijo vrsto telesnih simptomov, vključno nepojasnjenih bolečin.

Spremembe v masi so tudi pogosti. Medtem ko so nekateri ljudje borijo, da bi jedli, ko ste občutek navzdol, drugi pa se obrnejo na hrano za udobje. Tako je lahko tudi izguba telesne teže in povečanje telesne mase lahko simptomi depresivne epizode.

Psihomotorična vznemirjenost, povečanje aktivnosti, ki jih duševno in ne fizične napetosti in psihomotorična zaostalost, upočasnjuje tako misli in telesne dejavnosti povzročila, lahko pride prav.

razlika Diagnoza

Obstajajo različni diagnostični kriteriji, ki so bili predlagani za bipolarno motnjo, vendar tudi s temi merili, diagnoza še zdaleč ni enostavno. Psihiatrična stanja, ki lahko kaže simptome, podobne bipolarno motnjo, so:

Hiperaktivnosti motnje pomanjkanja pozornosti (ADHD)

Hiperaktivnosti in distractibility sta dve zaščitni znak simptomov hiperaktivnosti s pomanjkanjem pozornosti motnjo (ADHD). Vendar pa so tudi precej prevladujejo pri bipolarni motnji, zlasti ker se nanaša na otroke. Da bi še dodatno zaplete stvari, ti pogoji lahko pogosto sodeluje pojavijo.

Alkohol / Zloraba drog
To je zelo pogosto za tiste z bipolarno motnjo borijo z težave z zlorabo alkohola in snovi. To je pogosto poskus, čeprav na nezavedni ravni, da samozdravljenja. Poleg tega lahko učinki določeno uporabo snovi (kar lahko povzroči halucinacije ali nespečnost) zamenjati z simptomov bipolarne motnje. Poleg teh pomislekov, lahko alkohol interakcijo z zdravili, ki se uporabljajo za zdravljenje bipolarne motnje.

Borderline osebnostne motnje
Diagnostični kriteriji za mejno osebnostno motnjo vključujejo impulzivnost, samomorilno vedenje, reaktivnost razpoloženja, neprimerne jezo in prehodno paranojo. Vse to je povezano tudi z bipolarno motnjo. Možno je, da se posameznik se diagnosticirali obeh motenj, kot dobro. (Več o podobnostih in razlikah med bipolarno motnjo in mejno osebnostno motnjo.)

Privide motnja
Znak halucinacijskega motnje je non-bizarne blodnje, kar pomeni stanje mogoče. Mood epizode so lahko prisotni, vendar so kratki v trajanju glede na zablodo.

Depresija
Ena stvar, ki ločuje depresivne motnje (unipolarne depresije) bipolarno motnjo je manija / hipomanija. Če bolnik z depresijo, nihanje v epizode manije, diagnoza postane bipolarno motnjo. Mnogi ljudje, ki imajo neodkrit bipolarno motnjo, so ugotovili, da ima motnjo, ko se je začela zdravila, kot so nekateri antidepresivi in oborino manija.

Motnje hranjenja
Nič nenavadnega ni, za tiste z bipolarno motnjo, da pride do motenj hranjenja. Poleg tega, depresija, tesnoba in razdražljivost so pogosto posledica motenj hranjenja. Anoreksija nervoza je motnja prehranjevanja značilno skrajno strah pridobivanja teže ali pridobivanje maščobe.

Tisti, ki imajo to motnjo imajo pogosto telesno maso manj kot 85 odstotkov tega, kar se šteje za normalno. Bulimija nervoza je zaznamovan z obdobji popivanje prehranjevanja sledijo čistko (namenoma bruhanje).

Panične motnje
panike motnja značilne ponavljajoče, spontane napadi panike. Panična motnja je pogosto sočasnimi (pojavlja skupaj) z razpoloženje in drugimi psihiatričnimi motnjami. Poleg tega, panični napadi so pogosti pri bolnikih z bipolarno motnjo tudi.

Shizofrenija
je duševna motnja, ki povzroča intenzivno motnje kognicije (razmišljanje), vedenje in čustva. Sestavljen je iz dveh klasifikacij Simptomi, pozitivne in negativne. Pozitivni simptomi so blodnje, halucinacije, neorganizirano govora in mišljenja, neorganizirano vedenje, katataonični vedenje in neprimerne razpoloženja. Negativni simptomi so sploščeni čustva, pomanjkanje govora in zmanjšanje ciljno usmerjeno vedenje. Simptomi shizofrenije so lahko pomešajo s tistimi iz bipolarno motnjo.

Shizoafektivne motnje
Diagnoza shizoafektivne motnje je podana, če obstajajo simptomi hude depresije ali manije, skupaj z nekaterimi simptomov shizofrenije. Vendar pa morajo blodnje ali halucinacije traja obdobja, ko so simptomi razpoloženja ni prisotna. Kot bi lahko pričakovali, da je veliko zmede in je spremljal razlikovanje to motnjo z bipolarno motnjo.

diagnostični izzivi

Medtem ko je specifična, ocena bipolarnih meril je tudi zelo subjektivna. Kot na primer, so primeri pogosto zgrešil. Glede na študije, objavljene v letu 2018, 60% bolnikov, ki želijo skrb za ponavljajoče se depresije dejansko ima bipolarno motnjo.

Po drugi strani pa preveč diagnozo bipolarne motnje je tudi skrb.

2013 Pregled kliničnih študij je pokazala, da je bila bipolarna motnja napačno diagnosticiranih v:

 • 42,9 odstotka centrov za zdravljenje zlorabe substanc
 • 40 odstotkov bolnikov z mejno osebnostno motnjo
 • 37 odstotkov primerih, ko zdravnik neizkušen v bipolarno motnjo klical

Študija izšla leta 2010, je pokazala, da je od 528 ljudi, ki prejemajo socialno varnost invalidnosti za bipolarno motnjo, le 47,6 odstotka izpolnjuje stroge diagnostična merila.

Opozorila Pri Diagnosticiranje Type

Obstajata dve pomembni opozorili, da lahko še bolj otežujejo proces razlikovati dve vrsti bipolarno motnjo.

Ena je, da čeprav sedanji psihotični simptomi so ena od stvari, ki razlikujejo bipolarno I manijo z bipolarno II hipomanijo, lahko nekdo z bipolarno II doživljajo halucinacije ali blodnje med depresivnih epizod brez diagnoze prehodom na bipolarno I.

Druga je, da ima lahko nekdo z bipolarno motnjo I tudi hipomaničnih epizod. Dejstvo je, da običajno storijo. Ampak, nekdo z bipolarno II ni nikoli imel manično epizodo. Če pride do manične epizode v nekoga z bipolarno II, bo diagnoza je treba spremeniti.

Naše misli
Če vi ali kdo veš doživlja simptome bipolarne motnje, je pomembno, da se pogovorite s svojim zdravnikom. Vaš zdravnik morda želeli izključiti morebitne fizično zdravstvene težave, ki bi jih lahko prispevajo k vaši simptomi.

Vaš zdravnik vam lahko sklicuje na strokovnjaka na področju duševnega zdravja za oceno. Ponudnik zdravljenje lahko ocenijo svoje simptome in, ko je pravilno diagnozo, ki lahko pomaga pri razvoju načrt zdravljenja.