Skip to main content

Symptomen en diagnose van een bipolaire stoornis

 Symptomen en diagnose van een bipolaire stoornis
Bipolaire stoornis is niet alleen over het hebben van stemmingswisselingen. Het is een ernstige psychische aandoening die vroeger aangeduid als manische depressie.

Volgens de DSM-5, de gids gebruikt om psychische aandoeningen te diagnosticeren, zijn er twee belangrijke soorten van een bipolaire stoornis die kan worden gediagnosticeerd op basis van de ernst en de aard van hun symptomen:

 • Bipolaire I –  Personen met een bipolaire I ervaren ten minste één manische episode in hun leven. Hoewel het niet nodig is voor de formele diagnose, zal de overgrote meerderheid ook ervaring depressieve episoden in de loop van hun leven.
 • Bipolaire II  – Mensen met een bipolaire II ten minste een hypomane episode (een minder ernstige vorm van manie) en ten minste een depressieve episode.

Het beoordelen van symptomen

Omdat het een psychische aandoening, bloed trekt of imaging examens zal niet helpen bij de diagnose van een bipolaire stoornis, maar kunnen ook worden besteld om te helpen uit te sluiten medische aandoeningen die kunnen bijdragen aan de symptomen. Om een ​​diagnose te bevestigen, moet een persoon voldoen aan de bovengenoemde (symptomen en frequentie) geschetste criteria, die door middel van een psychiatrisch onderzoek zal worden beoordeeld.

Merk op dat de symptomen van een bipolaire stoornis zijn hetzelfde bij vrouwen en mannen, maar maatschappelijk en rolpatronen kunnen invloed hebben op hoe ze zich manifesteren en hoe anderen hen.

Bipolaire manie Symptomen

Manische episodes duren ten minste zeven dagen. Hypomane episodes betrekken dezelfde symptomen, maar het functioneren van het individu is niet duidelijk aangetast en psychotische symptomen kan niet aanwezig zijn.

Symptomen van een manische of hypomane episode zijn onder andere:

 • Verminderde behoefte aan slaap
 • praten overmatig
 • Racing gedachten
 • Wordt snel afgeleid
 • Fysieke agitatie en verplaatsing aflatende
 • Verhoogd seksueel verlangen
 • Impulsief risicovol gedrag (met inbegrip van het gokken en weelderige uitgaven)
 • Grootheidswaan of ongewenst gedrag
 • Prikkelbaarheid, vijandigheid of agressie
 • Wanen of hallucinaties

Bipolaire depressie symptomen

Tijdens een depressieve episode, een individu kan de volgende symptomen optreden:

 • Huilen zonder reden of langdurige perioden van verdriet
 • Gevoelens van schuld of hopeloosheid
 • Verlies van interesse in activiteiten die je meestal plezier
 • Extreme vermoeidheid, met inbegrip van het onvermogen om uit bed te komen
 • Verlies van interesse in uw gezondheid, voeding, of fysieke verschijning
 • Moeite met concentreren of om dingen te onthouden
 • Overmatig slapen of slaapproblemen
 • Suïcidale gedachten of een impuls aan zelfbeschadiging

Problemen met cognitieve vaardigheden, zoals korte-termijn geheugen problemen, moeite met concentreren, en besluiteloosheid, misschien wel de eerste dingen die door anderen opgemerkt wanneer iemand bipolaire depressie. Het kan interfereren met de prestaties van een individu en maken het moeilijk om taken uit te voeren.

Fysieke symptomen die gepaard gaan met depressieve episoden

Tijdens de depressieve episodes, kunnen personen een verscheidenheid van fysieke symptomen, waaronder onverklaarbare pijn en pijn ervaren.

Veranderingen in het gewicht zijn ook vaak voor. Terwijl sommige mensen hebben moeite om te eten als ze het gevoel naar beneden, anderen wenden tot voedsel voor comfort. Zo kunnen zowel gewichtsverlies en gewichtstoename zijn symptomen van een depressieve episode.

Psychomotorische agitatie, een toename in activiteit veroorzaakt door geestelijke plaats van fysieke spanning of psychomotorische vertraging, vertraging van zowel denken en lichaamsbeweging kan ook voorkomen.

differentiële diagnose

Er zijn verschillende diagnostische criteria die voor bipolaire stoornis hebben voorgesteld, maar zelfs met deze criteria, de diagnose is verre van eenvoudig. Psychiatrische aandoeningen die symptomen die lijken op een bipolaire stoornis kan manifesteren onder andere:

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Hyperactiviteit en verstrooidheid zijn twee van de hallmark symptomen van attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Echter, ze zijn ook heel overheersend bij bipolaire stoornis, in het bijzonder als het gaat om kinderen. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, deze voorwaarden kan vaak samen voorkomen.

Alcohol / Substance Abuse
Het is heel gebruikelijk voor mensen met een bipolaire stoornis te worstelen met alcohol-en drugsmisbruik problemen. Dit is vaak een poging, zelfs op een onbewust niveau, tot zelfmedicatie. Bovendien kunnen de gevolgen van bepaalde middelengebruik (die hallucinaties of het onvermogen om te slapen kan veroorzaken) worden verward met de symptomen van een bipolaire stoornis. In aanvulling op deze zorgen, kan alcohol interageren met de medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van bipolaire stoornis.

Borderline Persoonlijkheidsstoornis
De diagnostische criteria voor borderline persoonlijkheidsstoornis onder andere impulsiviteit, suïcidaal gedrag, reactiviteit van de stemming, ongepaste woede, en van voorbijgaande aard paranoia. Al deze zijn ook geassocieerd met een bipolaire stoornis. Het is mogelijk voor een individu te worden gediagnosticeerd met beide van deze aandoeningen ook. (Meer informatie over de overeenkomsten en verschillen tussen de bipolaire stoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis.)

Waanstoornis ‘
Het kenmerk van waanstoornis is niet-bizarre wanen, wat betekent dat de situatie kan mogelijk zijn. Stemmingsepisodes kunnen aanwezig zijn, maar ze zijn korte duur ten opzichte van de waan.

Depressie
Het enige ding dat depressieve stoornissen (unipolaire depressie) onderscheidt van een bipolaire stoornis is manie / hypomanie. Als een patiënt met een depressie schommels in een episode van manie, de diagnose wordt een bipolaire stoornis. Veel mensen die gediagnosticeerd bipolaire stoornis worden gevonden om de aandoening te hebben wanneer medicijnen zoals sommige antidepressiva worden gestart en neerslaan manie.

Eetstoornissen
Het is niet ongewoon voor mensen met een bipolaire stoornis te ervaren eetstoornissen. Bovendien, depressie, angst en prikkelbaarheid vaak het gevolg van eetstoornissen. Anorexia nervosa is een eetstoornis wordt gekenmerkt door een extreme angst in gewicht of het krijgen van vet.

Mensen met deze aandoening hebben vaak een lichaamsgewicht van minder dan 85 procent van dat wat normaal wordt beschouwd. Boulimia nervosa wordt gekenmerkt door periodes van eetbuien gevolgd door spoelen (opzettelijk braken).

Paniekstoornis
Paniekstoornis wordt gekenmerkt door terugkerende spontane paniekaanvallen. Paniekstoornis wordt vaak comorbide (treedt op samen) met stemming en andere psychiatrische stoornissen. Bovendien, paniekaanvallen zijn ook vaak voor bij mensen met een bipolaire stoornis.

Schizofrenie
Schizofrenie is een psychische aandoening die intense stoornissen in cognitie (denken), gedragingen en emoties veroorzaakt. Het bestaat uit twee classificaties van Symptoms-positief en negatief. Positieve symptomen zijn wanen, hallucinaties, onsamenhangende spraak en denken, ongeorganiseerde gedrag, katatonisch gedrag, en ongepaste stemmingen. Negatieve symptomen zijn afgeplat emoties, het ontbreken van spraak en een vermindering van doelgericht gedrag. De symptomen van schizofrenie zijn gemakkelijk verward met die van een bipolaire stoornis.

Schizoaffectieve stoornis
diagnose van schizoaffectieve stoornis wordt gegeven wanneer er symptomen van ernstige depressie of manie, samen met bepaalde symptomen van schizofrenie. Wel moet de wanen of hallucinaties aanhouden gedurende perioden waarin de stemming symptomen niet aanwezig zijn. Zoals je zou verwachten, is er een grote mate van verwarring en controverse rond differentiëren deze aandoening aan een bipolaire stoornis.

Diagnostic Uitdagingen

Hoewel specifieke, de beoordeling van een bipolaire criteria is ook zeer subjectief. Als zodanig zijn gevallen vaak gemist. Volgens een studie gepubliceerd in 2018, 60% van de patiënten op zoek naar zorg voor terugkerende depressie eigenlijk een bipolaire stoornis.

Aan de andere kant, over-diagnose bipolaire stoornis is ook een punt van zorg.

Een 2013 van de klinische studies toonden aan dat een bipolaire stoornis ten onrechte werd gediagnosticeerd in:

 • 42,9 procent van de verslavingszorg centra
 • 40 procent van de patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis
 • 37 procent van de gevallen waarin een arts onervaren in bipolaire stoornis maakte de call

Een studie uitgebracht in 2010 bleek dat van 528 mensen die sociale zekerheid handicap voor een bipolaire stoornis, slechts 47,6 procent aan de strenge diagnostische criteria.

Kanttekeningen bij de diagnose van het Type

Er zijn twee belangrijke uitgangspunten dat het proces van het onderscheiden van de twee soorten van een bipolaire stoornis kan verder compliceren.

Een daarvan is dat, hoewel aanwezig psychotische symptomen zijn een van de dingen die een bipolaire I manie te onderscheiden van bipolaire II hypomanie, kan iemand met een bipolaire II hallucinaties of wanen tijdens depressieve episodes ervaren zonder de diagnose veranderen bipolaire I.

De tweede is dat iemand met een bipolaire stoornis ik ook kan hebben hypomane episodes. In feite zijn ze vaak doen. Maar iemand met een bipolaire II niet ooit een manische episode. Als een manische episode optreedt bij iemand met een bipolaire II, zal de diagnose worden veranderd.

Onze Gedachte
Als u of iemand die je kent is het ervaren van de symptomen van een bipolaire stoornis, is het belangrijk om uw arts te praten. Uw arts kan willen uitsluiten eventuele lichamelijke gezondheid problemen die zouden kunnen bijdragen aan uw symptomen.

Uw arts kan u doorverwijzen naar een professionele geestelijke gezondheidszorg voor een evaluatie. De behandelaar kan uw klachten te beoordelen en, eenmaal een juiste diagnose wordt gesteld, kan u helpen met het ontwikkelen van een behandelplan.