Skip to main content

Symptomer og diagnose med bipolar forstyrrelse

 Symptomer og diagnose med bipolar forstyrrelse
Bipolar lidelse er ikke kun om at have humørsvingninger. Det er en alvorlig mental helbredstilstand, der bruges til at blive omtalt som manisk depression.

Ifølge DSM-5, vejledning anvendes til at diagnosticere psykiske sygdomme, er der to hovedtyper af bipolar lidelse, der kan diagnosticeres baseret på sværhedsgraden og arten af ​​deres symptomer:

 • Bipolar I –  Personer med bipolar I opleve mindst én manisk episode i deres liv. Selvom det ikke er nødvendigt for den formelle diagnose, vil langt de fleste også opleve svære depressive episoder i løbet af deres liv.
 • Bipolar II  – Personer med bipolar II har mindst én hypomanic episode (en mindre alvorlig form for mani) og mindst en depressiv episode.

Vurdering Symptomer

At være en mental helbredstilstand, blod trækker eller billeddiagnostiske eksamen vil ikke hjælpe med at diagnosticere bipolar lidelse, men kan til tider pålægges at hjælpe udelukke medicinske tilstande, der kan bidrage til symptomerne. For at bekræfte en diagnose, skal en person opfylder ovennævnte kriterier (symptomer og hyppighed) skitseret, som vil blive vurderet gennem en psykiatrisk vurdering.

Bemærk, at symptomerne på bipolar lidelse er de samme hos kvinder og mænd, men samfundsmæssige og kønsroller kan påvirke, hvordan de manifesterer eller hvordan andre opfatter dem.

Bipolar mani symptomer

Maniske episoder vare mindst syv dage. Hypomanic episoder involverer de samme symptomer, men den enkeltes funktion er ikke markant svækket, og psykotiske symptomer kan ikke være til stede.

Symptomer på en manisk eller hypomani episode omfatter:

 • Nedsat behov for søvn
 • taler overdrevent
 • Racing tanker
 • Bliver let distraheret
 • Fysisk agitation og ubønhørlige bevægelse
 • Øget sexlyst
 • Impulsive risikoadfærd (herunder hasardspil og overdådige udgifter)
 • Grandiositet eller upassende opførsel
 • Irritabilitet, fjendtlighed eller aggression
 • Vrangforestillinger eller hallucinationer

Bipolar depression symptomer

Under en depressiv episode, kan en person opleve følgende symptomer:

 • Gråd uden grund eller længere perioder af sorg
 • Skyldfølelse eller håbløshed
 • Tab af interesse i aktiviteter, der normalt give dig nydelse
 • Ekstrem træthed, herunder manglende evne til at komme ud af sengen
 • Tab af interesse for din sundhed, ernæring, eller fysiske udseende
 • Svært ved at koncentrere sig eller huske ting
 • Sleeping overdrevent eller søvnbesvær
 • Selvmordstanker eller en impuls til selvskadende adfærd

Problemer med kognitive færdigheder, såsom korttidshukommelsen problemer, koncentrationsbesvær, og ubeslutsomhed, kan være de første ting bemærket af andre, når nogen har bipolar depression. Det kan forstyrre en persons præstationer og gøre det vanskeligt at udføre opgaver.

Fysiske symptomer forbundet med depressive episoder

Under depressive episoder, kan personer opleve en række fysiske symptomer, herunder uforklarlig ømhed og smerter.

Ændringer i vægt er også almindelige. Mens nogle mennesker kæmper for at spise, når de føler ned, andre henvende sig til mad til komfort. Således kan både vægttab og vægtøgning være symptomer på en depressiv episode.

Psykomotorisk agitation, en stigning i aktivitet forårsaget af mental snarere end fysiske spændinger eller psykomotorisk retardering, langsommere både tanke og fysiske aktiviteter, kan også forekomme.

Differential diagnose

Der er forskellige diagnostiske kriterier, der er blevet foreslået for bipolar lidelse, men selv med disse kriterier, er diagnosen langt fra let. Psykiatriske lidelser, der kan manifestere symptomer svarende til bipolar lidelse omfatter:

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Hyperaktivitet og distraktion er to af de kendetegnende symptomer på Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Men de er også ganske fremherskende i bipolar lidelse, især da det angår børn. For yderligere at komplicere tingene, disse betingelser kan ofte co-forekomme.

Alkohol / Substance Abuse
Det er meget almindeligt for dem med bipolar lidelse at kæmpe med alkohol- og stofmisbrug problemer. Dette er ofte et forsøg, selv på et ubevidst plan, til selvmedicinering. Desuden kan virkningerne af visse stoffer brug (som kan forårsage hallucinationer eller manglende evne til at sove) forveksles med symptomer på bipolar lidelse. Foruden disse bekymringer, kan alkohol interagere med de medikamenter, der anvendes til behandling af bipolar lidelse.

Borderline Personality Disorder
De diagnostiske kriterier for borderline personlighedsforstyrrelse omfatter impulsivitet, selvmordsadfærd, reaktivitet af stemning, uhensigtsmæssig vrede, og forbigående paranoia. Alle disse er også forbundet med bipolar lidelse. Det er muligt for en person at blive diagnosticeret med begge disse lidelser så godt. (Læs mere om ligheder og forskelle mellem bipolar lidelse og borderline personlighedsforstyrrelse.)

Vrangforestillinger
Kendetegnet for vrangforestillinger lidelse er ikke-bizarre vrangforestillinger, hvilket betyder, at situationen kan være muligt. Mood episoder kan være til stede, men de er korte i varighed i forhold til den illusion.

Depression
Den ene ting, der adskiller depressive lidelser (unipolar depression) af bipolar lidelse er mani / hypomani. Hvis en patient med depression svinger ind i en episode af mani, diagnosen bliver bipolar lidelse. Mange mennesker, der har udiagnosticeret bipolar lidelse viser sig at have sygdommen, når medicin såsom nogle antidepressiva startes og udfældes mani.

Spiseforstyrrelser
er det ikke ualmindeligt for dem med bipolar lidelse oplever spiseforstyrrelser. Desuden, depression, angst og irritabilitet skyldes ofte spiseforstyrrelser. Anorexia nervosa er en spiseforstyrrelse, karakteriseret ved en ekstrem frygt for at få vægt eller blive fed.

Dem med denne lidelse har ofte en legemsvægt på mindre end 85 procent af det, som betragtes som normal. Bulimi er præget af perioder med overspisning efterfulgt af udrensning (med vilje opkastning).

Panikangst
Panikangst er kendetegnet ved tilbagevendende, spontane panikanfald. Panikangst er ofte komorbide (sker sammen) med humør og andre psykiatriske lidelser. Desuden panikanfald er også hyppig hos patienter med bipolar lidelse.

Skizofreni
Skizofreni er en psykisk lidelse, der forårsager intense forstyrrelser i kognition (tænkning), adfærd og følelser. Den består af to klassifikationer af Symptomer-positiv og negativ. Positive symptomer omfatter vrangforestillinger, hallucinationer, uorganiseret tale og tænkning, uorganiseret adfærd, katatonisk adfærd og uhensigtsmæssige stemninger. Negative symptomer er fladtrykte følelser, mangel på tale og en reduktion i målrettet adfærd. Symptomerne på skizofreni er nemt forveksles med dem af bipolar lidelse.

Skizoaffektiv lidelse
Diagnosen skizoaffektiv lidelse er givet, når der er symptomer på depression eller mani, sammen med visse symptomer på skizofreni. De vrangforestillinger eller hallucinationer, skal dog vare ved perioder, hvor stemningen symptomerne ikke er til stede. Som man kunne forvente, er der en stor forvirring og polemik omkring differentiere denne lidelse af bipolar lidelse.

Diagnostiske udfordringer

Mens konkret, vurderingen af ​​bipolare kriterier er også meget subjektiv. Som sådan er tilfælde ofte savnet. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2018, 60% af patienter, der søger behandling for tilbagevendende depression faktisk har bipolar lidelse.

På den anden side, over-diagnose med bipolar lidelse er også en bekymring.

En 2013 gennemgang af kliniske studier viste, at bipolar lidelse fejlagtigt blev diagnosticeret i:

 • 42,9 procent af stofmisbrug behandling centre
 • 40 procent af patienter med borderline personlighedsforstyrrelse
 • 37 procent af de tilfælde, hvor en kliniker uerfaren i bipolar lidelse foretog opkaldet

En undersøgelse udgivet i 2010 viste, at ud af 528 personer, der modtager social sikring handicap for en bipolar lidelse, kun 47,6 procent mødte de strenge diagnostiske kriterier.

Forbehold Når Diagnosticering type

Der er to vigtige forbehold, som yderligere kan komplicere processen med at skelne de to typer bipolar lidelse.

Den ene er, at selv om de nuværende psykotiske symptomer er en af ​​de ting, der adskiller bipolar I mani af bipolar II hypomani, kan en person med bipolar II oplever hallucinationer eller vrangforestillinger under depressive episoder uden diagnosen skifte til bipolar I.

Den anden er, at en person med bipolar lidelse også kan have hypomanic episoder. I virkeligheden, de almindeligt gør. Men, en person med bipolar II ikke nogensinde har en manisk episode. Hvis en manisk episode opstår i en person med bipolar II, vil diagnosen ændres.

Vores Tænkte
Hvis du eller nogen du kender oplever symptomer på bipolar lidelse, er det vigtigt at tale med din læge. Din læge ønsker måske at udelukke eventuelle fysiske sundhedsmæssige problemer, der kan bidrage til dine symptomer.

Din læge kan henvise dig til en mental sundhed professionel for en evaluering. Behandlingen udbyder kan vurdere dine symptomer, og når en korrekt diagnose er lavet, kan hjælpe med at udvikle en behandlingsplan.