Skip to main content

Symptomer og diagnosen bipolar lidelse

 Symptomer og diagnosen bipolar lidelse
Bipolar lidelse er ikke bare om å ha humørsvingninger. Det er en alvorlig psykisk helsetilstand som pleide å bli referert til som manisk depresjon.

Ifølge DSM-5, guiden brukes til å diagnostisere psykiske lidelser, er det to hovedtyper av bipolar lidelse som kan diagnostiseres basert på alvorlighetsgraden og innholdet i sine symptomer:

 • Bipolar I –  Personer med bipolar jeg oppleve minst en manisk episode i livet. Selv om det ikke er nødvendig for den formelle diagnosen, vil de aller fleste også oppleve depressive episoder i løpet av sitt liv.
 • Bipolar II  – Personer med bipolar II har minst ett hypomanisk episode (en mindre alvorlig form for mani) og minst en depressiv episode.

vurdere Symptomer

Å være en mental helsetilstand, blod trekker eller bilde eksamener vil ikke hjelpe med å diagnostisere bipolar lidelse, men noen ganger kan det bli pålagt å hjelpe utelukke medisinske forhold som kan bidra til symptomene. For å bekrefte en diagnose, må en person oppfylle kriteriene skissert ovenfor (symptomer og hyppighet), som vil bli vurdert gjennom en psykiatrisk vurdering.

Vær oppmerksom på at symptomer på bipolar lidelse er de samme hos kvinner og menn, men samfunnsmessige og kjønnsroller kan påvirke hvordan de manifesterer eller hvordan andre oppfatter dem.

Bipolar Mania Symptomer

Maniske episoder vare i minst sju dager. Hypomaniske episoder involverer de samme symptomer, men den individs funksjon er ikke alvorlig forringet og psykotiske symptomer kan ikke være til stede.

Symptomer på en manisk eller hypoman episode inkluderer:

 • Redusert behov for søvn
 • snakker overdrevent
 • racing tanker
 • Blir lett distrahert
 • Fysisk uro og nådeløse bevegelse
 • Økt seksuell lyst
 • Impulsive risikoatferd (herunder gambling og overdådige utgifter)
 • Pompøsitet eller upassende oppførsel
 • Irritabilitet, fiendtlighet eller aggresjon
 • Vrangforestillinger eller hallusinasjoner

Bipolar Symptomer på depresjon

Under en depressiv episode, kan en person oppleve følgende symptomer:

 • Crying uten grunn eller lengre perioder med tristhet
 • Skyldfølelse eller håpløshet
 • Tap av interesse for aktiviteter som vanligvis gir deg glede
 • Ekstrem tretthet, inkludert manglende evne til å komme seg ut av sengen
 • Tap av interesse for din helse, ernæring, eller fysiske utseende
 • Konsentrasjonsvansker eller huske ting
 • For søvn eller søvnproblemer
 • Selvmordstanker eller en impuls til selvskading

Problemer med kognitive ferdigheter, som korttidsminne problemer, konsentrasjonsvansker, og ubesluttsomhet, kan være de første tingene lagt merke til av andre når noen har bipolar depresjon. Det kan forstyrre en persons ytelse og gjøre det vanskelig å fullføre oppgaver.

Fysiske symptomer assosiert med depressive episoder

Under depressive episoder, kan enkeltpersoner oppleve en rekke fysiske symptomer, inkludert uforklarlige smerter og plager.

Endringer i vekt er også vanlig. Mens noen mennesker sliter med å spise når de føler seg, mens andre slår til mat for komfort. Således kan både vekttap og vektøkning være symptomer på en depressiv episode.

Psykomotorisk agitasjon, en økning i aktiviteten forårsaket av psykiske stedet for fysiske spenninger eller psykomotorisk retardasjon, bremse av både tanken og fysiske aktiviteter, kan også forekomme.

differensialdiagnose

Det er forskjellige diagnostiske kriterier som er foreslått for bipolar lidelse, men selv med disse kriteriene, er diagnosen langt fra enkelt. Psykiatriske tilstander som kan manifestere symptomer som ligner på bipolar lidelse inkluderer:

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Hyperaktivitet og distraktibilitet er to av kjennemerket symptomene på attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Men de er også ganske dominerende i bipolar lidelse, særlig når det gjelder barn. For ytterligere å komplisere ting, disse forholdene kan ofte co-skje.

Alkohol / rusmisbruk
Det er veldig vanlig for de med bipolar lidelse å slite med alkohol og rusmiddelspørsmål. Dette er ofte et forsøk, selv på et ubevisst nivå, til selvmedisinering. I tillegg kan effekten av visse stoffer (som kan forårsake hallusinasjoner eller den manglende evne til å sove) forveksles med symptomer på bipolar lidelse. I tillegg til disse problemer, kan alkohol samhandle med medisiner som brukes til behandling av bipolar lidelse.

Borderline personlighetsforstyrrelse
De diagnostiske kriteriene for borderline personlighetsforstyrrelse inkludere impulsivitet, suicidal atferd, reaktivitet av humør, upassende sinne, og forbigående paranoia. Alle disse er også assosiert med bipolar lidelse. Det er mulig for et individ å bli diagnostisert med begge disse sykdommer også. (Les mer om likheter og forskjeller mellom bipolar lidelse og borderline personlighetsforstyrrelse.)

Vrangforestillingslidelse
Kjennetegnet av delusional lidelse er ikke-bisarre vrangforestillinger, noe som betyr at situasjonen kan være mulig. Stemningsepisoder kan være til stede, men de er korte i varighet i forhold til den vrangforestilling.

Depresjon
Det eneste som skiller depressive lidelser (unipolar depresjon), bipolar lidelse er mani / hypomani. Hvis en pasient med depresjon svinger i en episode av mani, blir diagnosen bipolar lidelse. Mange som har udiagnostisert bipolar lidelse er funnet å ha sykdommen når medisiner som enkelte antidepressiva er startet og utløse mani.

Spiseforstyrrelser
er det ikke uvanlig for de med bipolar lidelse å oppleve spiseforstyrrelser. Videre, depresjon, angst og irritabilitet ofte et resultat av spiseforstyrrelser. Anorexia nervosa er en spiseforstyrrelse preget av en ekstrem frykt for å legge på seg eller bli tykk.

De med denne lidelse ofte har en kroppsvekt på mindre enn 85 prosent av det som er normalt. Bulimia nervosa kjennetegnes av perioder med overspising, etterfulgt av spyling (med hensikt oppkast).

Panikklidelse
panikklidelse er kjennetegnet ved tilbakevendende, spontane panikkanfall. Panikklidelse er ofte Komorbide (forekommer sammen) med humør og andre psykiatriske lidelser. Videre panikkanfall er også vanlig hos personer med bipolar lidelse.

Schizofreni
Schizofreni er en psykisk lidelse som fører til intense forstyrrelser i kognisjon (tenkning), atferd og følelser. Den består av to klassifiseringer av symptomer-positive og negative. Positive symptomer er vrangforestillinger, hallusinasjoner, uorganisert tale og tenkning, uorganisert adferd, kataton atferd og upassende stemninger. Negative symptomer er flate følelser, mangel på tale og en reduksjon i målrettet atferd. Symptomer på schizofreni er lett forveksles med de av bipolar lidelse.

Schizoaffektiv forstyrrelse
En diagnose av schizoaffektiv forstyrrelse er gitt når det er symptomer på depresjon eller mani, sammen med visse symptomer på schizofreni. Imidlertid må de vrangforestillinger eller hallusinasjoner vedvare i perioder når stemningen symptomene ikke er til stede. Som du kanskje forventer, er det mye forvirring og uenighet rundt skille denne lidelsen fra bipolar lidelse.

diagnostiske utfordringer

Mens bestemt, er vurderingen av bipolare kriterier også svært subjektiv. Som sådan, er tilfeller ofte savnet. Ifølge en studie publisert i 2018, 60% av pasienter som søker behandling for tilbakevendende depresjon faktisk har bipolar lidelse.

På den annen side, over-diagnosen bipolar lidelse er også en bekymring.

En 2013 gjennomgang av kliniske studier vist at bipolar lidelse ble feilaktig diagnostisert i:

 • 42,9 prosent av stoffmisbruk behandlingssentre
 • 40 prosent av pasienter med borderline personlighetsforstyrrelse
 • 37 prosent av tilfellene der en kliniker uerfaren i bipolar lidelse synte

En studie utgitt i 2010 viste at av 528 personer som mottar trygd funksjonshemming for en bipolar lidelse, bare 47,6 prosent oppfylt de strenge diagnosekriterier.

Advarsler Når Diagnostisering Type

Det er to viktige begrensninger som kan ytterligere komplisere prosessen med å skjelne mellom de to typer av bipolar lidelse.

Det ene er at selv om foreliggende psykotiske symptomer er en av de ting som skiller bipolar mani av bipolar II hypomania, kan en person med bipolar II oppleve hallusinasjoner eller illusjoner i løpet av depressive episoder uten diagnosen endre til bipolar I.

Det andre er at noen med bipolar I lidelse kan også ha hypomane episoder. Faktisk, de vanligvis gjør. Men, noen med bipolar II har ikke noen gang har en manisk episode. Hvis en manisk episode oppstår i noen med bipolar II, vil diagnosen bli endret.

Vår Thought
Hvis du eller noen du kjenner opplever symptomer på bipolar lidelse, er det viktig å snakke med legen din. Legen din kan være lurt å utelukke eventuelle fysiske helseproblemer som kan være medvirkende til dine symptomer.

Legen din kan henvise deg til en mental helse profesjonell for en evaluering. Behandlingen leverandøren kan vurdere dine symptomer, og en gang en riktig diagnose er gjort, kan bistå med å utvikle en behandlingsplan.