Skip to main content

Tünetek és bipoláris zavar diagnózisa

 Tünetek és bipoláris zavar diagnózisa
Bipoláris zavar nem csak arról szól, hogy a hangulati ingadozások. Ez egy súlyos mentális egészségi állapot használt nevezzük mániás depresszió.

A DSM-5, az útmutató diagnosztizálására használt mentális betegségek, két fő típusa a bipoláris zavar lehet diagnosztizálni súlyosságától és jellegétől tünetei:

 • Bipoláris I –  egyének bipoláris I tapasztal legalább egy mániás epizód az életükben. Bár nem szükséges a hivatalos diagnózist, a túlnyomó többsége is megtapasztalják a major depressziós epizódok során életüket.
 • Bipoláris II  – Az egyének bipoláris II legalább egy hipomániás (a kevésbé súlyos formája mánia), és legalább egy major depressziós epizód.

értékelése tünetei

Mivel a mentális egészségi állapot, a vér rajzol vagy képalkotó vizsgálatok nem segít diagnosztizálásához bipoláris zavar, de néha rendelhető segít kizárni a betegségben, amely lehet hozzájárul a tünetek. Ahhoz, hogy erősítse meg a diagnózist, a személy meg kell felelnie a fent ismertetett feltételeknek (tünetek és frekvencia), amely fogják értékelni egy pszichiátriai vizsgálat.

Megjegyezzük, hogy a tünetek a bipoláris zavar ugyanazok a nők és a férfiak, hanem a társadalmi és a nemi szerepek is befolyásolhatja, hogyan nyilvánul vagy hogy mások hogyan látják őket.

Bipoláris mánia tünetei

Mániás epizódok élettartama legalább hét napig. Hipomániás epizódok vonja ugyanazokat a tüneteket, hanem az egyén működését nem jelentősen károsodott, és a pszichotikus tünetek nem lehetnek jelen.

Tünetei a mániás vagy hipomániás epizód tartalmazza:

 • Csökkent alvásigény
 • Beszélő túlzottan
 • csapongó gondolatok
 • Mivel könnyen zavart
 • Fizikai keverés és könyörtelen mozgás
 • Megnövekedett nemi vágy
 • Impulzív kockázati magatartások (beleértve a szerencsejáték és a pazar kiadások)
 • Nagyvonalúság vagy nem megfelelő viselkedés
 • Ingerlékenység, ellenségesség, vagy agressziót
 • Téveszmékkel és hallucinációkkal

Bipoláris depresszió tünetei

Közben depressziós epizód, egy magánszemély az alábbi tüneteket tapasztalja:

 • Sírás minden ok nélkül vagy hosszan tartó szomorúság
 • Bűntudat vagy reménytelenség
 • Érdektelenség tevékenységek általában örömet
 • Extrém fáradtság, beleértve, hogy az ágyból
 • Érdektelenség az egészségügy, a táplálkozás, vagy a fizikai megjelenés
 • Koncentrálási nehézség, vagy emlékeznek dolgokra
 • Alvás túlzottan, vagy alvászavar
 • Öngyilkossági gondolatok vagy egy impulzus önkárosító

Problémák a kognitív képességek, mint például a rövid távú memória baj, koncentrálási nehézség, és a határozatlanság, lehet az első dolog, észre mások, ha valaki bipoláris depresszió. Ez zavarhatja az egyén teljesítményét, és megnehezítik a feladatok elvégzésére.

Fizikai járó tünetek depresszív epizódok

Alatt depressziós epizódok, az egyének tapasztalhatnak a különböző fizikai tünetek, köztük tisztázatlan fájdalmak.

Tömegváltozásokat is gyakori. Míg néhány ember küzd, hogy enni, ha ők érzés le, mások viszont az élelmiszer a kényelmet. Így mind a fogyás és hízás tünetei lehetnek egy depressziós epizód.

Pszichomotoros nyugtalanság, az aktivitása által okozott mentális helyett fizikai feszültséget vagy pszichomotoros retardáció, lassul a két gondolat és a fizikai tevékenység, akkor is előfordulhat.

Megkülönböztető diagnózis

Vannak különböző diagnosztikai kritériumok, amelyeket javasoltak a bipoláris zavar, de még ezeknek a kritériumoknak, a diagnózis messze nem könnyű. Pszichiátriai állapotok is megnyilvánulhat tünetei hasonlóak a bipoláris zavar a következők:

Figyelemhiányos hiperaktív zavar (ADHD)

Hiperaktivitás figyelemhiány kettő a fémjelzi tünetei figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD). Azonban ők is nagyon meghatározó a bipoláris zavar különösen vonatkozik a gyermekekre. Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, ezek a körülmények gyakran együtt fordulnak elő.

Alkohol / Függőség
Nagyon gyakori azoknak a bipoláris zavar is küzd az alkohollal és kábítószerrel való visszaélés kérdéseket. Ez gyakran egy kísérlet, még egy tudattalan szinten, hogy saját gyógyít. Továbbá, a hatások az egyes szerhasználat (amely okozhat hallucinációk vagy az alvásra való képtelenség) lehet összetéveszteni a tünetek a bipoláris zavar. Amellett, hogy ezeket az aggályokat, az alkohol kölcsönhatásba léphet a gyógyszeres kezelésére használt bipoláris zavar.

Borderline személyiségzavar
diagnosztikus kritériumai borderline személyiségzavar közé impulzivitás, az öngyilkos viselkedés, reaktivitás a hangulat, nem megfelelő a harag, és átmeneti paranoia. Mindezen is társult bipoláris zavar. Lehetőség van egyedi diagnosztizáltak mindkét rendellenességek is. (További információ a hasonlóságokat és különbségeket a bipoláris zavar és a borderline személyiségzavar.)

Téveszmés rendellenesség
A Hallmark téveszmés rendellenesség nem bizarr téveszmék, vagyis a helyzet lehetséges. Hangulati epizódok is jelen lehet, de ezek rövid időtartamú képest a káprázat.

Depresszió
Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti a depressziós tünetek (unipoláris depresszió) bipoláris rendellenesség mánia / hipománia. Ha a beteg a depresszió hinták egy mániás epizód, a diagnózis válik bipoláris zavar. Sokan, akik nem diagnosztizált bipoláris zavar bebizonyosodott, hogy a betegség, amikor gyógyszerek, mint például egyes antidepresszánsok kezdődik és kicsapódnak mánia.

Étkezési zavarok
Nem ritka, azok számára, akik bipoláris zavar, hogy megtapasztalják a táplálkozási rendellenességek. Sőt, a depresszió, a szorongás és ingerlékenység gyakran a táplálkozási rendellenességek. Anorexia nervosa egy étkezési rendellenesség, melyet egy szélsőséges félelem gyarapodik vagy kapok zsír.

Azok, akik ebben a betegségben gyakran test súlya kevesebb, mint 85 százalékát, ami normálisnak tekinthető. Bulimia nervosa jól érzékelteti időszakok falási majd öblítéssel (szándékosan hányás).

Pánik rendellenesség
pánikbetegség jellemzi a visszatérő spontán pánikrohamok. A pánikbetegség gyakran társuló (együtt fordul elő) hangulati és egyéb pszichiátriai betegségek. Továbbá, a pánikrohamok is gyakori azokban a bipoláris zavarral.

Skizofrénia
A skizofrénia egy olyan mentális betegség, ami miatt intenzív zavar kognitív (gondolkodás), viselkedés és az érzelmek. Két osztályozási Tünetek-pozitív és negatív. A pozitív tünetek közé téveszmék, hallucinációk, rendezetlen beszéd és gondolkodás, szervezetlen viselkedés, katatón viselkedés, és a nem megfelelő hangulatok. Negatív tünetek lapított érzelmek hiánya, a beszéd, és csökkent a célirányos viselkedés. A skizofrénia szimptómái könnyen összetéveszthető azokkal a bipoláris zavar.

Skizoaffektív rendellenesség
A skizoaffektív rendellenesség diagnózist kap, ha vannak tünetei major depresszió vagy mánia, valamint bizonyos tüneteit skizofrénia. Azonban a téveszmékkel és hallucinációkkal kell maradniuk az időszakokra, amikor a hangulat nem jelentkeznek a tünetek. Amint az várható, van egy nagy zűrzavar és vita körüli különbséget a betegség bipoláris rendellenesség.

diagnosztikai kihívások

Miközben specifikus, az értékelési kritériumok bipoláris is erősen szubjektív. Mint ilyen esetek gyakran hiányzott. Egy tanulmány szerint megjelent 2018-ban, 60% -ánál keresek ellátás visszatérő depresszió valójában bipoláris zavar.

Másrészt, a túlzott bipoláris zavar diagnózisa is aggodalomra ad okot.

A 2013 felülvizsgálata klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a bipoláris zavar tévesen diagnosztizáltak:

 • 42,9 százaléka kábítószer kezelés központok
 • 40 százaléka betegek borderline személyiségzavar
 • 37 százaléka az esetek, amikor a klinikus tapasztalatlan bipoláris zavar megadta

A tanulmány megjelent 2010-ben kimutatta, hogy a 528 főt befogadó társadalombiztosítási rokkantsági egy bipoláris zavar, csak 47,6 százaléka találkozott a szigorú diagnosztikai kritériumok.

Ellenjavallat Amikor diagnosztizálása a Type

Két fontos kifogások, amelyek tovább bonyolítják a folyamatot megkülönböztesse kétféle bipoláris zavar.

Az egyik az, hogy bár jelen pszichotikus tünetek egyik dolog, ami megkülönbözteti a bipoláris I mánia bipoláris II hypomania, hogy valaki bipoláris II hallucinálni vagy téveszmék alatt depressziós epizódok nélkül diagnózis váltáskor bipoláris I.

A második az, hogy valaki bipoláris I is lehet hipomániás epizódok. Tény, hogy általában nem. De, hogy valaki bipoláris II nem valaha is egy mániás epizód. Ha mániás epizód fordul elő, hogy valaki a bipoláris II, a diagnózist fog változni.

A gondolat
Ha Ön vagy valaki tudja tüneteitől bipoláris zavar, ezért fontos, hogy beszéljen orvosával. Az orvos szeretné kizárni az esetleges fizikai egészségügyi problémák, amelyek hozzájárulhatnak a tünetek.

Az orvos utalja be a mentális egészségügyi szakember, hogy értékelni. A kezelést végző személy fel tudja mérni a tüneteket, és ha a megfelelő diagnózis, segítheti a fejlődő kezelési tervet.