Skip to main content

Typer av stress och Stress Relief Tekniker för varje

Typer av stress och Stress Relief Tekniker för varje

Om du är som många människor, kanske du känner att vissa stressen lättnad tekniker inte fungerar för dig, medan andra fungerar ganska bra. Det finns skäl att samma spänningsande kan arbeta så olika för olika människor. Ofta tekniker som inte verkar arbeta för en viss person är ineffektiva för en av två skäl: antingen de är en dålig match för personens personlighet eller för situationen. Till exempel kan andningsövningar effektivt lindra stress, men kanske inte en tillräckligt kraftfull teknik för att vara den enda coping strategi för någon upplever vårdgivare stress, kronisk stress på arbetet, eller annan typ av kroniskt förekommande stress.

Det finns så många olika sätt att lindra stress som ibland hitta rätt teknik för din personlighet och situation kan verka överväldigande, eller åtminstone som mer arbete än du vill ta itu med när du redan känner dig stressad. Att hitta stress relievers som fungerar för dig, men kan vara väl värt mödan att arbete du gör för att prova olika tekniker som fungerar för dig kan i slutändan förändra hela din upplevelse av stress.

Oavsett om du har några tekniker som fungerar för dig och bara vill lägga till en eller två, eller behöver se över ditt sätt att hantera stress och skapa ett helt nytt system, kan följande lista hjälpa. Dessa stressen lättnad tekniker grupperas enligt olika kategorier som du kan titta på när man beslutar hur man bäst hantera stress.

akut stress

Akut stress är den typ av stress som kastar dig ur balans tillfälligt. Detta är den typ av stress som kommer snabbt och ofta oväntat och inte alltför länge, men kräver ett svar och skakar dig lite, som ett argument med någon i ditt liv eller en examen som du inte känner tillräckligt förberedda.

Kroppens stress utlöses med akut stress, men du kan vända det med snabba tekniker avkoppling, och sedan gå tillbaka till din dag känner sig mindre stressad igen. Dessa stressande kan hjälpa dig att slappna av och snabbare återhämta sig från akut stress.

 • Andningsövningar: Perfekt för akut stress eftersom de arbetar snabbt.
 • Kognitiv Reframing: Lär dig att ändra ditt sätt att se på situationen för att hantera din stress.
 • Progressiv muskelavslappning: Som andningsövningar kommer PMR ger dig en stund att omgruppera och lugna ner sig.
 • Mini-Meditation: Ta andningsövningar ett steg längre med denna snabba, 5 minuters meditation teknik för att lugna ner i ögonblicket.

Kronisk stress

Kronisk stress är den typ av stress som tenderar att ske på en regelbunden basis. Denna typ av stress kan lämna du känsla avrunna, och kan leda till utbrändhet om det inte hanteras på ett effektivt. Detta beror på att när stress är kroniskt utlöses och kroppen är inte återförs till ett avslappnat tillstånd innan nästa våg av stressen slår, kan kroppen hålla utlöst på obestämd tid.

Kronisk stress kan leda till en rad hälsoproblem, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, gastrointestinala problem, ångest, depression, och en mängd andra förhållanden. Det är därför det är viktigt att effektivt hantera kronisk stress.

Att hantera denna typ av stress kräver ofta en kombination tillvägagångssätt, med några korta spänningsande (som de för akut stress), och vissa långvarig stress relief vanor som lindrar övergripande stress. (Olika känslofokuserad coping tekniker och lösningsfokuserade coping tekniker är viktigt också.)

Följande långsiktiga vanor kan hjälpa dig att bättre hantera allmän stress som du kan känna av de kroniska stress i ditt liv.

 • Motionera regelbundet: Motion och stresshantering är nära kopplade av flera skäl.
 • Bibehålla en hälsosam diet: Tanka din kropp väl kan hjälpa till med den totala stress eftersom hela systemet kommer att fungera bättre.
 • Odla stödjande relationer: Att ha en fast stödsystem är en viktig coping mekanism.
 • Meditera regelbundet: Även snabba meditationer är bra för att hantera akut stress, kommer en regelbunden meditation hjälpa till att bygga din totala motståndskraft mot stress.
 • Lyssna på musik: Musik kan fungera som en underbar, stressreducerande bakgrund till vardagliga sysslor.

Känslomässig stress

Smärtan av känslomässig stress kan slå hårdare än vissa andra typer av stress. Till exempel, den stress som kommer från en konflikt relation tenderar att få en större fysisk reaktion och en starkare känsla av obehag än den stress som kommer från att vara upptagen på jobbet.

Därför är det viktigt att kunna hantera känslomässig stress i effektiva sätt. Strategier som hjälper dig att bearbeta, diffus och bygga motståndskraft mot känslomässig stress kan alla fungerar bra, och olika metoder kan fungera i olika situationer. Här är några sätt att hantera känslomässig stress.

 • Skriv in ett Journal: Det finns flera olika journal strategier för att prova, alla med fördelar.
 • Prata med en vän: Läs om de många olika typer av sociala stöd vänner kan erbjuda dig.
 • Lyssna på musik
 • Öva Mindfulness: Mindfulness kan hjälpa till att hålla dig rotade i nuet.
 • Prata med en terapeut

slåss Burnout

Burnout är ett resultat av den långvariga kronisk stress situationer som lämnar människor känner en bristande kontroll i deras liv. Vissa villkor för ett jobb kan skapa en större risk för utbrändhet, inte bara en hög grad av krav, men också oklara förväntningar, brist på erkännande av resultat och en hög risk för negativa konsekvenser när misstag görs.

När du når ett tillstånd av utbrändhet, är det svårt att upprätthålla motivationen att arbeta och utföra vad du behöver för att utföra, och du kan känna kroniskt överväldigad. Utöver de strategier som fungerar bra för kronisk stress och emotionell stress, kan följande strategier hjälpa dig att komma tillbaka från ett tillstånd av utbrändhet-eller förhindra den helt.

 • Ta lite ledigt: Om du aldrig ta din semester, här är varför du ska börja.
 • Få mer Skratt in i ditt liv: Skratt kan leda till bättre hälsa och ge glädje till din dag.
 • Ägna sig åt Hobbies: Vänta inte till ditt liv lugnar ner att engagera sig i dina fritidsintressen.
 • Få mer glädje av ditt nuvarande jobb: Om du landade i ett jobb du inte älskar, är inte allt förlorat. Lär dig att göra ditt jobb mer givande.
 • Gör din Helger Count: Lär dig att ta del av din helg i din arbetsvecka för mindre stress.